Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Веждите – за какво служат и защо ги имаме?

Веждите – за какво служат и защо ги имаме?

Аз детето | 2023-08-18

Веждите – за какво служат и защо ги имаме?

Това е един от онези въпроси за собственото ви тяло, които периодично се появяват в ума ни сами. Особено когато сутрин погледнете лицето си в огледалото. И така, защо имаме нужда от вежди? Те изглеждат безполезни. Някои хора, например ги бръснат, изрусяват ги, махат ги само по средата и изглежда никак не им липсват. Е, всъщност веждите имат няколко функции.

Най-очевидната цел е да предпази очите от капки пот, дъжд и други течности, стичащи се по лицето. Благодарение на формата си, веждите ви позволяват да разпределите влагата, така че да е насочена по-близо до слепоочията и по-далеч от очите. Освен това човек има вграден рефлекс – да мига, когато нещо попадне на веждите. Това осигурява допълнителна защита на очите. И накрая, веждите помагат да се разсее твърде много слънчева светлина, ако наклоните главата си. Работи, разбира се, не толкова добре, колкото тъмните очила, но поне е нещо. Изследователи от Университета на Йорк в Канада обаче установиха, че основната функция на веждите е комуникацията. Нашите маймуноподобни хоминидни предци са имали изпъкнали вежди, но не толкова изражения на лицето. В нашия случай челото е станало по-високо и гладко, а веждите са придобили по-голяма изразителност и подвижност.

Това отчасти се дължи на промяна в диетата: с развитието на цивилизацията и селскостопанските технологии имаме възможност да готвим лесносмилаема храна и затова сега трябва да дъвчем по-малко. А развитието на суперцилиарните дъги е пряко свързано със силата на челюстните мускули. Но освен това, с намаляването им, хората са развили способността да предават емоции с помощта на вежди. Професор Пол О`Хигинс от университета в Йорк отбелязва, че благодарение на тях можем да покажем повече от 20 настроения само чрез свиване или отпускане на мускулите на лицето.

Това е много по-ефективен и енергоспестяващ начин за общуване от крясъци, удари в гърдите и други танци, използвани от по-слабо развитите видове. Веждите могат да предадат и съчувствие, и презрение, и скептицизъм, и изненада – като цяло, каквото искате. В допълнение към изразяването на емоции и естетическа функция, веждите играят важна роля и при разпознаването на лицето. В едно проучване изследователите помолили група хора да идентифицират 50 известни личности, включително бившия президент на САЩ Ричард Никсън и актрисата Уинона Райдър. Учените ретуширали снимки, скривайки или очите, или веждите.

Хората успели да разпознаят известни лица, само по веждите им. В резултат на това учените стигнали до извода, че за разпознаването на лица от нашия мозък тази част е дори по-важна от очите. Като цяло хората се нуждаят от вежди не само като защита от потта, но и като средство за вътрешноспецифична комуникация.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град