любопитно

Начало | любопитно | Смятате ли, че числото 13 е некъсметлийско?

Смятате ли, че числото 13 е некъсметлийско?

Аз детето | 2022-05-13

Смятате ли, че числото 13 е некъсметлийско?

То е едно повече от 12. То е едно по-малко от 14. То е корен квадратен от 169. Какво е то? Числото 13, разбира се! Ако самото споменаване на 13 ви кара да се притеснявате или изнервяте, може да страдате от трискаидекафобия – страх от числото 13. Да, наистина има такова нещо! Но каква е голямата работа? Това е просто едно число, нали? Защо толкова много хора смятат, че е нещастно... особено в петък 13-и?

Въпреки че никой не знае със сигурност кога, къде и защо 13 се свързва с лош късмет, някои смятат, че вярата е свързана с ранните християни. Една често срещана мисъл е, че на Тайната вечеря присъствали 13 души: Исус и неговите 12 апостоли. Мнозина вярват, че Юда Искариотски, предателят на Исус, е 13-ият човек, който се присъединил към вечерята онази вечер.

Други вярват, че можете да погледнете още по-назад в историята до времето на викингите. Викингските легенди разказват за Локи, 13-ият бог, който нахлул на банкета на Валхала, на който били поканени само 12 богове. Друг бог, Балдр, скоро е убит от брат си, който използва копие, дадено му от Локи. Страхът от числото 13 се засилва особено, когато 13-ият ден от месеца се пада в петък. Историците смятат, че страхът от петък 13-и (фобия със собственото си име: paraskevidekatriaphobia може да произтича от факта, че рицарите Тамплиери, древна християнска военна единица, са арестувани от Филип IV от Франция в петък, 13 октомври 1307 г.

Какъвто и да е произходът му, страхът от числото 13 е често срещан в западните култури. Ако обърнете голямо внимание, ще забележите, че повечето хотели и високи сгради прескачат 13-ия етаж. Много самолети пропускат 13-ия ред, когато номерират местата си. Някои градове дори избягват да имат 13-та улица! Учител по математика с трискаидекафобия може да положи всички усилия, за да избегне числото 13. Те например могат да ограничат тестовете само до дузина (12)въпроса. Или номерираните въпроси в теста могат да прескочат от 12 на 14!

Въпреки че трискаидекафобията технически се счита за фобия, експертите смятат, че вместо това трябва да се класифицира като суеверие. Тъй като възниква само в определени ситуации и рядко оказва значително влияние върху живота на човек, много хора вярват, че трискаидекафобията е по-скоро като „магическо мислене“, отколкото сериозна фобия (изтощаващ страх от нещо).

Суеверието е вяра в свръхестествени причини. С други думи, хората, които са суеверни за определени неща, вярват, че едно събитие причинява друго, въпреки че няма физически процес, който да свързва двете събития. Суеверията често се въртят около определянето на дадени събития като щастливи или нещастни. Вярвате ли в някакви суеверия? Ето списък на често срещаните суеверия:

  • Ходенето под стълба е лош късмет.
  • Счупването на огледало носи 7 години лош късмет.
  • Отварянето на чадър на закрито носи лош късмет.
  • Ако черна котка пресече пътя ви, ще последва лош късмет.
  • Ако разлеете сол, хвърлете я през лявото си рамо, за да привлечете късмет.
  • Почукването два пъти на дърво обръща потенциален лош късмет.
  • Стискането на палци носи късмет.

Чували ли сте за повечето от тези суеверия? Вярвате ли в някой от тях? Защо или защо не? Ще забележите, че включихме 7 суеверия, тъй като някои хора смятат числото 7 за знак за късмет!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град