Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо раците ходят настрани?

Защо раците ходят настрани?

Аз детето | 2016-09-14

Защо раците ходят настрани?

Раците са доста интересни животни. Макар да не мислим често за тях и дори да не пишем за тях, те са смятани от много учени за едни от най-любопитните създания на земята. Така например, съветват учените, е много интересно да наблюдаваш как се придвижват и изобщо какво правят. Ние послушахме учените и наблюдавахме група раци, е, разбира се на видео, защото ако тръгнем сега навън да ги търсим, едва ли ще намерим. Та значи, нашата групичка от раци се състоеше от един голям и няколко по-мънички. Понеже, също като деца, имаме доста развинтено въображение, си представихме, че това е класът на учителя г-н Рачешки и си помислихме за какво ли ще им говори днес.

В нашето въображение разговорът протече така:
– Г-н Рачешки, какво ще ни преподавате днес?
– Е, Пати, много се радвам, че попита. Днес ще ви разкажа защо хората ходят толкова странно – напред.
– Това е страхотно, г-н Рачешки! Винаги сме се чудили защо е така. Те изглеждат толкова смешно, когато ходят така!

И наистина, ако оставим въображението настрана и се замислим, за нас раците ходят смешно, но пък сигурно за тях ние ходим смешно. Накрая се запитахме защо раците ходят така. Почти всички живи същества ходят право напред, а те настрани, защо? Любопитно ли ви е вече и на вас да разберете? Хайде да опитаме тогава!

Ако сте наблюдавали рак на живо или пък като нас сега си пуснете някое видео, то със сигурност ще забележите, че раците се движат доста по-различно от другите животни и особено от нас. Вместо да ходят напред, те се движат бързо и странично във вихрушка от множество крака. Направо ви казваме и отговора преди да сте се досетили сами – раците се движат настрани, поради същата причина, заради която ние се движим напред – в крайна сметка не сме толкова различни. Техните тела са така устроени. Човешките същества имат колене, които се огъват напред, следователно е съвсем естествено да вървим напред. От друга страна раците пък имат много крака, разположени отстрани на тялото. В допълнение ставите на краката им се огъват навън. Следователно за тях ходенето настрани е най-удобният и бърз начин за придвижване. Тук се крие и цялата мистерия.

Естествено не всички раци ходят така. Има няколко конкретни вида, които могат да се движат като нас, защото телата им са оформени по начин, който ги прави с по-дълги и подвижни крака. В допълнение повечето раци имат силни предни крака, които използват главно за отбрана и за да носят храна. Тези предни крака те не използват, за да се движат напред, защото така раците не могат да ходят толкова бързо.



Коментари
3 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 17.09.2016

Защо,не ми публикувате коментара който написах?

От редакцията Понякога минават няколко часа, преди да публикуваме написан коментар, защото особено през почивните дни няма дежурен редактор през целия ден. Затова публикуването понякога може да се забави. Но точно твоите коментари, Симона, вероятно вече са публикувани всичките.

simona todorova, 12 г.,

Публикувано на 18.09.2016

Mnogo interesna statia! Neznaeh che racite sa tolkova interesni jivotni!

Елица , 11 г.,

Публикувано на 07.02.2017

Здравейте. Това е доста интересна статия ,но може ли да ми кажете откъде сте гледали клипчето.

От редакцията: Здравей, радваме се, че ти харесва. За съжаление беше по телевизията: nat geo wild, но сме сигурни, че в Youtube ще се намерят подобни. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град