Растения и животни

Начало | Растения и животни | Не всички плодове растат по дърветата

Не всички плодове растат по дърветата

Аз детето | 2016-08-16

Не всички плодове растат по дърветата

Много е трудно да се съсредоточите върху нещо, което мама ви е заръчала да свършите или върху книгата, която четете, колкото и да е интересна тя, докато стомахът ви къркори неспирно, нали така? За да продължите със заниманията си първо трябва да заредите тялото си с нова енергия и храна, но какво да хапнете? Остатъкът от вчерашната вечеря в хладилника сигурно все още е хубав. А защо пък не и голяма купа сладолед? Или пък да отворите някакви бисквити и да ги съчетаете с малко кисело мляко също би било радост за стомаха. Но сигурно родителите ви биха били по-доволни ако хапнете някой плод и с удоволствие ще го размахат пред лицето ви и ще ви обяснят колко е вкусен и сочен, за да ви изкушат. И докато си хапвате вкусно, минавала ли ви е през главата мисълта откъде точно идва въпросният плод. Ясно е, че не е пораснал в магазина за хранителни стоки. Как мислите? Сигурно първият отговор, който се появява в ума ви е, че плодът е откъснат от дърво... Всеки знае, че дърветата и плодовете си вървят ръка за ръка. В края на краищата и портокалите, и ябълките, и прасковите, и кайсиите растат по дърветата. Така правят и много други плодове, като череши, лимони, кокосови орехи, нектарини, круши, сливи и още много други.

Сега вече сигурно си мислите, о, ама то има и други плодове и те не растат по дърветата и ще сте прави! Някои растат по земята, докато други на малки храсти. Нека разгледаме по-подробно най-интересните плодове, които определено няма да намерите на нито едно дърво.

Сладките червени дини например определено не растат по дърветата, за щастие. Представете си кое дърво ще успее да крепи на клоните си нещо толкова тежко или как диня може да падне на главата на някого. Определено няма да му е все едно дали ще е круша или диня. Дините растат по земята, на бостани. Сами се досещате, че дините не са единствените плодове, които растат по земята. Други подобни са пъпешите. Гроздето също расте по подобен начин, само че на лозя, които растат нагоре, но пак не е точно дърво. Има и няколко плода, които растат на храсти. Повечето горски плодове попадат в тази категория – боровинки, малини и ягоди. Но най-уникалният плод, който не расте на дърво е ананасът. Много хора си мислят, че той расте именно на дърво, но всъщност това изобщо не е така.

Ананасите растат на много висока трева, да, прилича много на дърво, но си е трева с бодливи листа. Същото е и положението с бананите, за които можете да прочетете повече тук!

А вие сещате ли се за други плодове, които не растат по дърветата?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град