Растения и животни

Начало | Растения и животни | В този чуден свят съществува и плод краставицопъпеш

В този чуден свят съществува и плод краставицопъпеш

Аз детето | 2016-08-17

В този чуден свят съществува и плод краставицопъпеш

Днес всеки може да се добере до каквато информация си иска лесно и бързо. Може да намери кой е най-малкият град в света или най-голямата планина или най-дълбокото езеро или дори най-силния покемон. Затова много хора си мислят, че знаят абсолютно всичко за света, но той определено крие доста неща в голямата си магическа шапка, с които все още може да ни изненада. Сега и вие се пригответе за нещо умопомрачително и изненадващо. Самите ние току-що открихме, че съществува плод или зеленчук, буквално наречен краставицопъпеш, макар на нас да ни прилича повече на „динена краставица“. Това е плод и не е създаден с участието на човека. Той просто винаги е съществувал в природата, но ние чак сега разбираме за него. Не е ли удивително какви изненади може да ни организира тя? Неслучайно я наричат майката-природа.

Обаче не се заблуждавайте като нас, макар да е плод и да прилича на диня, това растение няма нищо общо с вкуса на дините и не е сладко като тях. Общо взето хората го ползват за солени салати, защото има вкус на краставица преседяла в лимонов сок. Но повярвайте, вкусът не е толкова лош, колкото звучи. Поне така твърдят тези, които са опитвали чудното нещо. Ние все още не сме имали тази възможност, но авантюристите в нас леко се обаждат и биха искали да го опитат някой ден. Плодът идва от Мексико и в най-ранните етапи на развитието си прилича на пъпеш, след това малко повече на диня и накрая на миниатюрна диня. Всяко плодче е голямо колкото две гроздови зрънца и расте на нещо, което страшно много прилича на лоза.

Родината му е Мексико и доскоро се срещаше само там, но е пренесено и в много други региони, където хората са проявили интерес към малкото плодче и най-учудващото е, че то спокойно расте при най-различни климатични условия. Както вече ви казахме, плодът, макар и на външен вид да е такъв, няма нищо общо с дините. Има вкус на краставица напоена с лимонов сок, който всички описват като освежаващ. Плодът може да се яде направо така, дори без да се бели или да се използва за салати, че даже и за таратор. Плодчетата всъщност са местни за Централна Америка, където са доста често срещани и въпреки това хората в региона ги смятат за деликатес и дори ги дават на децата си като награда, когато са послушни. Плодовете са били част от диетата на ацтеките, но доскоро са останали скрити за света.

Невероятно, нали?

Вижте още:
Танцуващите плодове
Най-необикновените плодове на земята
Магическо дърво дава 40 вида различни плодове, ама наистина



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град