Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо прасковите са мъхести?

Защо прасковите са мъхести?

Аз детето | 2016-11-11

Защо прасковите са мъхести?

Прибирайки се у дома след дълъг и творчески ден в училище, кое е първото нещо, което правите? Някои от вас може би грабват колелото и правят една разходка из квартала да се позабавляват. Други пускат компютъра и започват да играят на любимата си игра. Някои от вас пък сигурно си написват първо домашните, а след това през остатъка от вечерта може да четат или да играят с приятели. Много деца пък може да си оставят раницата и да се отправят към кухнята. Защо кухнята ли? Защото там е хладилникът, в който можете да си намерите най-различни вкусни неща за награда от дългия училищен ден. Ако сте от последните то сигурно знаете, че освен вкусни, храните след училище трябва да са и полезни. Много от вас сигурно получават от мама дори свеж плод за обяд в училище или пък от самата трапезария в училище. Няма нищо по-хубаво от това зъбите ти да потънат в една вкусна ябълка, освежаващ портокал или сочна праскова.

Обичате ли пресни праскови? Знаете ли, че тя още се нарича и Prunus persica и според много хора е един от най-полезните и сладки плодове в света. Ако обичате, то сигурно сте забелязали и малките странни косъмчета или влакънца, които се намират по кората на прасковата. Тя не е предназначена да се бели, но като всеки плод е добре да се измие, особено когато тези странни влакънца покриват цялата праскова. Ама какво е това, често сме се чудили ние, защото много обичаме праскови и най-накрая разбрахме. Естествено няма как да не го споделим с вас.

Може да се учудите, но това си е чиста загадка дори и за учените и някои от тях много внимателно изследват една нищо и никаква праскова. Дори все още не са разбрали какви са точно тези неща, но има няколко теории. Така според едната се смята, че тези влакънца помагат на прасковата да защити деликатната си кожа от насекоми. В сравнение с кората на другите плодове като портокали или банани, тази на прасковите е много тънка, щом можем да ги ядем без да я белим. Това прави прасковите податливи на гниене и атака от насекоми и със сигурност е предизвикателство за тези, които отглеждат вкусните плодове, за да ги продават. Затова се смята, че в продължение на много години, докато земеделците се стремили да селектират по-издръжливи праскови, накрая се е получило това – те са еволюирали, благодарение на опитите на хората да ги предпазят.

Други учени пък смятат, че мъхестата част защитава плодовете от водата. Ако сложите някой път праскова под силна струя вода от чешмата, ще забележите, че кожата може на места да се обели, а това отново би направило деликатния и вкусен плод уязвим. Точно затова са тези мъхчета, те защитават прасковата. Ако имате праскова под ръка можете да я намокрите леко и ще забележите как всъщност кората ѝ изобщо не се мокри, капчиците вода си стоят върху мъхчетата. И ако внимателно обърнете плода, ще забележите, че водата буквално се изтъркулва от него капка по капка. Накрая разбрахте, това не е просто мъх, а бронята на прасковата, също както рицарите имат броня, само че по-невидима и лека.

Знаете ли, че този плод идва от Китай, а днес е популярен в целия свят. Праскови се отглеждат и продават в България, САЩ, Япония, Германия, Франция и къде ли още не. Прасковите са култивирани за първи път преди повече от 2000 години. Те са наричани кралицата на плодовете и са втори по популярност след ябълката. Пресните праскови осигуряват значително количество от витамините А и С.

Сега отиваме да си измием една праскова, доскоро!

Вижте още:
Не всички плодове растат по дърветата
Плодове, които едва ли сте опитвали
Танцуващите плодове



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град