Растения и животни

Начало | Растения и животни | Няколко вярвания за животните, които всъщност не са верни

Няколко вярвания за животните, които всъщност не са верни

Аз детето | 2016-09-21

Няколко вярвания за животните, които всъщност не са верни

Животните са интересни създания и ние хората ги обичаме не само като домашни любимци или интересни за наблюдение огромни страшни или смешни животинки. Обичаме и да ги изучаваме. Те са твърде интересни – техните навици, начините по които се предпазват от враговете си и много други. Така например знаете ли, че коалите, които често възприемаме като малки плюшени животинки, ядат едно от най-отровните растения на земята – евкалипт. За един ден симпатичното животинче поглъща толкова огромно количество отрова от евкалиптовите листа, че от него за секунди могат да умрат около 50 души. За коалата обаче това не е никакъв проблем, а напротив – най-вкусното лакомство на света. От 600-те различни вида евкалиптови дървета, коалата яде точно 10 от тях – най-отровните, но това изобщо не ѝ прави впечатление. Така например колибрито пък е единствената птица, която може да лети назад, но не може да ходи, а пингвините са птиците, които не могат да летят, но пък ходят изправени.

Всичко това, което ви казахме са доказани с времето и хиляди наблюдения факти. Има обаче и такива факти, които хората сами са измислили за нашите приятели животните и след като ги повтаряли и повтаряли, са се запомнили като истина, макар да е доказано, че не са. Интересно ли ви е да разберете кои са? Тогава прочетете.

Кучетата са наричани „най-добрият приятел на човека“ и е логично да знаем всичко за тях. Това обаче съвсем не е така. Макар да ги държим като помощници, а след това и да ги обичаме като домашни любимци от хиляди години, все още не знаем много неща за тях, а и тези които знаем не са съвсем верни. Чували ли сте някога, че кучетата били виждали всичко само в черно и бяло. Забравете го! Това не е вярно. Кучетата виждат и други цветове – много по-малко от нас, но определено знаят, че тревата е зелена, а небето синьо.

Докато говорим за цветове, сигурно знаете, че биковете се били дразнели от червеното. Това също не е вярно. На биковете хич не им пука какъв на цвят плащ тореадорите ще им развяват пред очите, те се дразнят и искат да нападнат заради самото движение, а не заради цвета.

Щраусите са едни от най-големите птици на планетата и въпреки огромните си размери мислим, че са доста страхливи. Кой не е виждал картинка на щраус заровил главата си в пясъка, защото го е страх? Истината е много по-различна. Щраусите си правят гнезда в дупки в пясъка и в действителност те просто завират главата си в гнездото, за да нагледат яйцата си, особено когато има опасност и за да ги защитят. А когато нямат малки щраусчета в яйца, които да защитават, те просто бягат от опасността, като всяко нормално живо същество.

Хамелеоните са доста интересни за наблюдение. Отивайки в зоопарка ние винаги сме прекарвали най-много време пред тях, чакайки ги да се помръднат и да сменят цвета си. Оказва се обаче, че тези царе на маскировката, не са точно такива. Доказано е, че те не сменят цвета си заради околната среда, а в зависимост от настроението си. Въпреки това пак си остават страхотни.

Слоновете пък са най-тежките сухоземни животни на планетата. Логично би било, когато ходят, стъпват по земята, ако не друго то да се чува и то силно. Това обаче не е така, доказано е, че слоновете са едни от животните, които пристъпват най-тихо.

Всеки знае с какво се слави синият кит. Той е най-голямото животно на планетата! Той достига дължина от 30 метра и маса от 120 до 200 тона и е смятан за най-едрото животно, живяло някога на Земята, макар че някои открити през последните години останки от динозаври поставят под съмнение тази хипотеза. Синият кит, подобно на много други едри китове, се храни с дребни ракообразни, наречени крил. Мнозина от нас са чували и че синият кит е толкова голям, че може да изяде дори лека кола. Да ама не! Колкото и да е огромен китът, грейпфрут е най-голямото нещо, което той може да погълне, ако ядеше такива неща.

Сигурно вече няма да се учудите и ако ви кажем, че в действителност къртиците не са слепи. Да, те виждат много малко, но все пак виждат.

А както ние виждаме не бива да вярваме на всичко, което хората повтарят!

Вижте още:
Най-интересните животни в света
Измамно сладки и много опасни животни



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град