Растения и животни

Начало | Растения и животни | Истинските дракони от остров Комодо

Истинските дракони от остров Комодо

Аз детето | 2016-09-01

Истинските дракони от остров Комодо

През декември 1910 година се случило нещо, което завинаги променило нашия свят и макар малко хора да знаят за това, то е преобразило отношението ни към животните. Точно през този месец и тази година се получил доклад от зоолог, който твърдял, че на един екзотичен остров е забелязал гигантско същество, непознато до този момент. Както Ван Штейна съобщава, на остров Флорес и близкият до него остров Комодо, живее животно, което местните племена там наричали – „земен крокодил“ и го смятали за бог, защото бил огромен и изглеждал доста заплашително. Всички местни разказвали с трепет, вълнение и най-вече страхопочитание за този крокодил. По думите им дължината на някои животни от този вид достигала до седем метра. Сами разбирате, че всички учени по света страшно се развълнували от този факт и искали с очите си да видят непознатото чудовище. Затова само няколко месеца по-късно на остров Комодо била изпратена огромна и шумна група от развълнувани учени. След дълго търсене и няколко неуспешни опита те наистина намерили огромното чудовище и доказали, че това не е измислица или някакъв мит на местните племена, както много хора си мислели.

Днес разбира се знаем много за това животно и макар ние да го наричаме с името комодски варан, останалата част от света често го нарича и комодоски дракон, защото то наистина прилича на един недоразвит дракон. За първи път жив „дракон“ успели да хванат през 1926 година, който бил доведен в САЩ, за да бъде изучен. Днес комодският дракон, макар и вече не толкова скрит и мистериозен си остава едно от най-почитаните и интересни животни на планетата.

Вараните са най-големите гущери в света. По размери някои от 70-те вида не отстъпват на крокодилите, макар вараните и крокодилите да не са роднини. Тези земноводни са по-близки до гущерите, но са отделно семейство в животинския свят. Живеят в източното полукълбо, тропиците и субтропиците. Достигат дължина до 3-4 метра и тежат 160-200 килограма. Най-голям и дълъг е комодският варан. Вараните са изключително месоядни животни, като някои от тях не се страхуват да нападат и много едри хищници.

Вараните са едни от последните открити животни на планетата – едва през 1910-1912 година биолозите признават, че има и такива влечуги. През XVII век султанът на Сумбава – един от индонезийските острови, изпращал престъпници на заточение на остров Комодо. Те съобщавали за присъствието на опасни гигантски гущери, които нападали хората. Нарекли ги дракони по името на митичното същество, което наподобявали. Дълго време никой не вярвал на историите за грамадните гущери. Затова били открити доста късно. Той е добър плувец и бяга бързо, но предпочита да хваща своята плячка от засада. Само на едно хранене може да изяде храна, равна на половината от теглото му. Умъртвява жертвата си благодарение на отровната си слюнка. Заема 6-о място в класацията на най-отровните животни. В отровата му има 57 различни бактерии. Може да умъртви човек с едно захапване, при което в устата му остават до 6 килограма месо.

Комодският варан е вторият по големина гущер на нашата планета. На дължина той достига до 3-,5 м, а на тегло 140-150 кг! Освен на Комодо той се среща още на два съседни малки острова — Ринтжа и Падар, а също така в западната част на о-в Флорес. Огромният гущер е свиреп хищник. Той се храни главно с диви свине и елени, но напада и маймуни, кучета и различни други бозайници, дори биволи и коне. Яде също така кокошки и други домашни птици, риба, обича и мърша. През сухото годишно време вараните живеят главно в коритата на пресъхнали реки, където си изкопават големи дупки за леговища под скали или дървета. Най-често огромните гущери излизат рано сутрин от своите бърлоги и цял ден скитат, за да търсят храна. Понякога те са активни и през топли лунни нощи.

Комодският варан обикновено избягва срещи с хора. Ако обаче бъде хванат или нападнат, „драконът“ става свиреп и може да нанесе смъртоносни рани на човека със страшните си зъби и нокти, а чрез удара на опашката си поваля дори едър мъж. Комодският варан е дневно животно, което ловува из засада. Причаква жертвата си и щом тя се приближи, хвърля се отгоре ѝ. Има много здрави зъби, с които захапва крайника на жертвата си и тя умира от кръвоизлив. Варанът яде както прясно месо, така и мърша.

Комодският варан е един от малкото гущери, които са вписани като защитени животни в международната Червена книга. А само преди две десетилетия от него са съществували няколкостотин броя. По-късно, след създаването на специален резерват на остров Комодо и на три съседни нему островчета, вараните увеличили броя си. Днес те са вече няколко пъти повече от хората на тези острови.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град