Растения и животни

Начало | Растения и животни | Потят ли се животните?

Потят ли се животните?

Аз детето | 2016-08-18

Потят ли се животните?

Знаете ли, вчера решихме, че е време и ние да поспортуваме и отидохме до близкото баскетболно игрище. Няма да ни повярвате, ако ви кажем на каква гледка се натъкнахме там. Група язовци и група котета имаха напрегнат баскетболен мач. И двата отбора даваха всичко от себе си и ако някога сте виждали снимка на язовец, то можете сами да прецените как се е развила играта. Ние обаче не се отказахме, все пак такова нещо не се вижда всеки ден и затова решихме след края на срещата да се поскитаме в съблекалните на играчите. Няма да повярвате как мирише там! Уф! Ако има по-лоша миризма от комбинацията между язовци изпотени от напрегната игра, то трудно бихме могли да си я представим. Носовете ни никога няма да бъдат същите. Докато бързахме да избягаме от съблекалнята се запитахме защо ли тези животни миришат толкова лошо. Дали се потят много или просто не обичат да се къпят? Дали изобщо се потят? А защо ние се потим, след като никой човек не обича това, ама никак? Защо е нужно в горещ ден от нас да тече вода все едно ей сега сме излезли от банята? Ами котките, те не обичат нищо мокро, тогава как се справят с това?

Трябва да знаете, че при хората изпотяването е естествен начин за регулиране на телесната температура. Представете си само ако нашите потни жлези не отделяха вода, малко калий, сол и няколко други минерали, за да се охладят, колко по-топло щеше да ни бъде. Сигурно все едно сме в пещ! Ужас! Затова, когато тялото ни усети, че става прекалено топло, нашите милиони потни жлези произвеждат пот, която след това се освобождава от тялото през кожата ни! Когато се изпарява, тя отнася и част от топлината и понижава температурата на тялото.

Но какво да кажем за онези язовци? Оказва се, че само животните, които са бозайници, и то не всички, имат такава функция или охладителна система или както искате му казвайте, може и телесен климатик. Малцина от тях са късметлии. Вероятно сте забелязали, че котките и кучетата никога не се потят, дори и в най-горещия ден. Те също са бозайници, но не се потят. Това правят само маймуните, конете и още няколко вида. Питате ли се тогава горките те как успяват да се охладят? Просто намират други начини! Например прасетата и хипопотамите се търкалят в калта. Калта или по-точно водата в нея, която след това остава по кожата им отново се изпарява и ги охлажда. Сами вече се досещате, че по същия начин много животни, като кучетата, просто изплезват езика си и така дишат през цялото време. По този начин те издишват повече горещ въздух, отколкото ако дишат по обикновен начин и съответно вдишват повече хладен и отново понижават температурата на тялото си.

Трети животни са още по-шантави. Те използват ушите си, за да се охладят. Например зайците могат да свиват и разширяват кръвоносните съдове в големите си уши, за да регулират топлината, която да излиза през тях. Слоновете правят същото, а освен това ги и размахват като ветрило.

Сега вече не мислите потта за нещо толкова гадно и ненужно, нали? ;-) Представете си какво щеше да е ако ние трябваше да веем с огромните си уши или ей така докато сме на училище изведнъж да ни се прииска да се овъргаляме хубаво в калта.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град