За родители

Начало | За родители | Как наистина да се насладите на уикенда с децата си

Как наистина да се насладите на уикенда с децата си

Аз детето | 2022-04-01

Как наистина да се насладите на уикенда с децата си

Почивните дни са време за почивка, презареждане, забавление, ангажиране с вашите хобита и забавления. О, освен ако имаш деца. Тогава е време да ги молим да излязат навън, да разтърваваме скарвания между братя и сестри, да ги забавляваме всеки момент, когато не са залепени на екрана, и да броим часовете, когато ще се върнат на училище. Ако имате деца на определена възраст (да кажем под 10), знаете от първа ръка колко трудно може да бъде наистина да се насладите на уикенда. Отминаха дните на спане и правене на голяма част от всичко, което искате.

Сега вече сте родител и когато децата не са на училище или детска градина, вие ставате техния приятел в играта, енциклопедия за отговори на въпроси, щанд за хапване и всичко друго. И изглежда няма как да почивате по начина, по който искате. Но има начини да направите тези дни без работа малко по-малко хаотични и да се надяваме, по-приятни с децата.

Свършете домакинската работа в петък

Знаем, това звучи ужасно, но в допълнение към предполагаемите „релаксиращи“ уикенди, за които се предполага, че идват с безкраен списък с домакински задължения: пране, почистване на къщата, приготвяне на храна – по принцип всичко, което нямате време да направите през седмицата и което със сигурност не е никак малко.

Но ето нещо за малките деца: ако сте вкъщи и сте на разположение, те искат да играете с тях. Почти през цялото време. Дори ако сте създали трима братя и сестри с предположението, че те ще се забавляват един друг. Децата са известни като лоши в чакането и рядко ви позволяват да свършите задачите по подреден начин. Те искат да играят настолни игри, да рисуват с тебешир, да ги изведете навън... Което всъщност е забавно и за самите родители, макар и да не си го признаваме често. Свършете колкото се може повече домакинска работа в петък преди настъпването на уикенда, за да имате повече време и внимание, които да отделите на децата си.

Излезте рано от дома

Представете си: събота сутрин е, всички се събуждат освежени и щастливи. Изпивате си кафето, децата гледат малко телевизия, закусвате късно, те играят спокойно за малко и бум, вече е обяд. Никой не е облечен, нито един зъб не е измит и усещате, че настроението се сменя фино от дружелюбно съжителство до раздразнителност. Знаете, че би било най-добре да изведете всички за смяна на обстановката, но докато всички са готови, на практика ще настъпи следобед (и време за дрямка за по-малките). Което означава, че сега не можете да отидете никъде до поне 16 часа. Денят е безвъзвратно съсипан, ако не станете и не излезете от къщата веднага още сутринта? Разбира се, че не. Но може да бъде по-лесно да мотивирате и да зададете положителен тон за деня, ако всички не останат на закрито, един върху друг, до следобеда. (Бонус: Сутрешните дейности могат да ви накарат да се чувствате по-малко виновни за мързеливото време пред екрана следобед.)

Не правете твърде много (или твърде малко)

Дори и най-екстровертните деца могат да се уморят да се подготвят и да са в постоянен поток от дейности: прехвърляне от футболна тренировка до пиано, магазина за хранителни стоки, последвано от посещение на дядо. Децата лесно се изнервят и уморяват от прекомерен график и преходи между дейности. Те се нуждаят от почивка от суровостта на ученето и спазването на училищните правила, така че всеки уикенд отделяйте поне малко време за нещо. Въпреки това, въпреки че за нас звучи страхотно да имаме дълги интервали непрекъснато свободно време, това може да има обратен ефект с къща, пълна с деца. Въпреки че искрено подкрепяме ценността на децата, които изпитват скука, когато са малки не ги оставяйте да не правят нищо или каквото си искат дълго време през почивните дни.

Нека всяко дете избере и ръководи дейност

Децата жадуват за връзка, внимание и енергия. Ако връзката е прекъсната или тяхното внимание и енергия са опасно ниски, те ще действат, за да се опитат да коригират дисбаланса. В допълнение към прекарването на просто качествено време за свързване чрез разговор или физическа обич, дайте им възможност да изразходват своето внимание и енергия, като играят според техните условия за определен период от време. Отделете 15 или 30 минути (или повече) за всяко дете и го оставете да поеме инициативата. Те избират играта, правилата, вероятния безсмислен сценарий за влизане в роля. И вие бъдете типичният партньор за импровизация, казвайки „да“, и надграждайки това, което създават, без никакви корекции или опити за поемане на контрол.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град