интересно

Начало | интересно | Вече ще можем сами да си конструираме роботи

Вече ще можем сами да си конструираме роботи

Аз детето | 2015-09-08

Вече ще можем сами да си конструираме роботи

Няма как да не сте чували за оригамито – японско изкуство по направата на животни или предмети от хартия, без лепило и ножица, само чрез сгъване на хартията. Днес това изкуство е много модерно в целия свят, но корените му идват от Китай и то преди много, много години. И нищо чудно, все пак родината на хартията също е Китай.  Дълго време този вид изкуство е достъпен само за представителите на висшите съсловия, където е бил признак за добро възпитание.

Едва след Втората световна война оригами излиза извън пределите на Далечния изток и попада в Америка и Европа, където веднага завладява свои почитатели. Класическото оригами се сгъва от квадратен лист хартия. Иначе може да бъде съставено от един или повече листове хартия с различни големина, форма, цвят и дебелина в зависимост от желания ефект. Трудността на едно от тези произведения на изкуството може да бъде от няколко прости прегъвки до стотици сгъвания.

След като вече знаете повече за оригамито, може би няма да ви е толкова чудно, че то е вдъхновило и група инженери от САЩ, които създали истински и красив робот, който можете да си направите сами. Също като истинско оригами, ще можете да си направите този робот от хартия, но и няколко други пластмасови части. Най-интересното обаче е, че в комплекта са включени и батерии. Хммм, защо ли? "За да сглобите робота са ви необходими само около 5 минути, а след като поставите батериите" – казват инженерите, "той започва да прави разни неща, но какви точно няма да издаваме".
Макар и дан е казват, ние бяхме толкова любопитни, че направихме проучване и няма да повярвате какво открихме, роботът-оригами се движи с около 5 см. в секунда. Това, като се има предвид, че по-голямата му част от хартия, си е една сериозна скорост. За съжаление роботът може да се пусне да ходи само един път за сега, но инженерите обещават да оправят това.

В бъдеще тази технология може да се прилага и да други чудеса, според учените. Тя може да донесе на хората по света куп добрини. Чрез нея биха могли да се правят мебели, които да се носят много по-лесно до дома. 

Снимка: wired.com

Вижте още:
Роботът, моят приятел
Деца конструираха роботи, които да контролират природните стихии
Най-бързият робот-котка вече тича самостоятелно



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град