зоокът

Начало | зоокът | Чисто нов дом получи хипопотамът джудже Емилио от Софийския зоопарк

Чисто нов дом получи хипопотамът джудже Емилио от Софийския зоопарк

Аз детето | 2023-09-25

Чисто нов дом получи хипопотамът джудже Емилио от Софийския зоопарк

Хипопотамът джудже Емилио вече си има напълно обновен дом, съобщават от столичния зоопарк. Той се намира в зала „Гиганти“ в Зоологическа градина – София. Заграждението се състои от външна и вътрешна част, като и в двете части има басейни. Във външната част има и дървета, храсти и бамбук, както и удобни заслони и пясъчна зона за почивка.

„В природата този вид хипопотами обитават влажни тропически гори и поради тази причина животното има нужда от отопляема зона и през зимата ще може да бъде наблюдавано само във вътрешната част на новия си дом“, посочват от зоологическата градина. Софийският зоопарк кандидатства за женски хипопотам джудже пред координатора на вида в рамките на Европейската програма за застрашени видове. „Надяваме се в бъдеще Емилио да има компания и да се включим в размножителната програма за този застрашен в дивата природа вид“, казват още от столичния зоопарк.

Хипопотамът джудже обитава влажните гори и блатата на Западна Африка, предимно в Либерия, с малки популации в Сиера Леоне, Гвинея и Кот д`Ивоар. Живее в бърлоги и дупки, които се образуват по речните брегове. За разлика от обикновения хипопотам, този вид не се събира на стада и не е агресивен. Той е нощно активен, живее уединено или в малки семейни групи, състоящи се от майка и малки или от двойка. По-голямата част от диетата на хипопотама джудже се състои от горска растителност – папрати, широколистни растения и опадали плодове. Наименованието „джудже“ се дължи на по-дребния му размер спрямо обикновения хипопотам. Достига едва 1/4 от размера на големия си братовчед и тежи от 180 до 275 кг.

Този вид е с категория „Застрашен“ в Световната червена книга, а популациите му са оценени като намаляващи. В света са останали едва 2 500 индивида в дивата природа. Изсичането на горите, урбанизацията и култивирането на земите води до фрагментация на местообитания и намаляване на генетично разнообразие на популациите на хипопотама джудже. Други заплахи са бракониерството, ловът, хищниците като леопарди, питони и крокодили, както и военните действия, които се водят в рамките на ареала му. Хипопотамите джуджета са сред видовете, незаконно ловувани за храна в Либерия.

Снимка: Зоопарк София

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град