зоокът

Начало | зоокът | Един от най-редките бозайници в света се роди в зоопарк в Англия

Един от най-редките бозайници в света се роди в зоопарк в Англия

Аз детето | 2023-11-27

Един от най-редките бозайници в света се роди в зоопарк в Англия

Един от най-редките бозайници в света, черен носорог, се роди посред в зоопарк в Англия, а кадрите на животното спират дъха.  За толкова голямо новородено, малкото се приземи на мекия пясъчен под на заграждението си с изненадващ апломб. В скорошно съобщение за пресата гледачите на зоологическата градина в Честър в Чешир, Англия казаха, че малкото почти не е напуснало майка си, откакто се появило на бял свят на 12 ноември.

„Очаквахме с нетърпение това раждане в продължение на 15 дълги месеца и тъй като е доста необичайно за носорог да ражда през светлата част на деня, наистина не очаквахме това да се случи точно пред нас, докато чистехме заграждението“, казва мениджърът на екипа за носорози в зоопарка Честър, Ема Евижън. „Да станем свидетели на безопасното влизане на бебето в света, пред собствените ни очи, беше просто най-невероятната привилегия.“ 

Новият носорог все още не е получил име, но майка му се казва Зури. Евисън казва, че малкото е здраво, добре охранено и „много любознателно и пълно с енергия“.  Неговият вид като цяло обаче страда. Черните носорози (Diceros bicornis) в Африка някога са наброявали десетки хиляди, но днес в дивата природа са останали само около 6500 индивида.  Няколко подвида вече са изчезнали и повечето от тези, които все още съществуват, са критично застрашени поради продължаващото бракониерство и загуба на местообитания. Едва наскоро източните черни носорози (Diceros bicornis michaeli) бяха изтеглени от ръба на изчезването.

Това е подвидът, към който принадлежат Зури и нейното бебе. „За съжаление това е вид, който повече от век е бил преследван и бракониерски убиван заради рога си, преди да бъде продаден на незаконните пазари за диви животни“, казва Евисън. „Пристигането на това скъпоценно новородено е още една положителна стъпка в опазването на вида, което се стреми да направи програмата за размножаване на застрашени видове в европейските консервационни зоологически градини, в която ние сме водеща част.“

Експертите от зоологическата градина в Честър от години отглеждат черни носорози в опит за сътрудничество с други европейски зоологически градини да поддържат генетично здрава популация от черни носорози в Африка. През 2019 г. служители на зоопарка в Честър помогнаха за улесняването на амбициозен проект, който върна голяма група източни черни носорози, отглеждани в европейски зоологически градини, в национален парк в Руанда. Днес по-малко от 600 източни черни носорога се срещат в Кения, Танзания и Руанда. Докато тези популации изглежда бавно се увеличават след прилагането на интензивни мерки за защита, времето не е на страната на вида.

Всяка майка черен носорог може да има само едно малко и периода на бременност продължава до 16 месеца. Докато бракониерството и загубата на местообитания продължават, някои учени смятат, че програмите за размножаване в плен са от решаващо значение за продължаващото оцеляване на вида. „Зури и нейното малко са доказателство за непоколебимата отдаденост на природозащитниците тук в Честър и по света, които работят за опазването на тези невероятни животни и гарантират, че те ще процъфтяват дълго в бъдещето“, казва Майк Джордан, директор на животните и растения в зоологическата градина на Честър. Дори в лицето на толкова много трагедии е трудно да не се почувствате обнадеждени, когато гледате Зури и нейното бебе да си играят заедно.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град