новини детски

Начало | новини детски | Спорт и диабет – напълно възможно, българка спечели 2 сребърни медала и 1 бронз на световното първенство по таекуондо в Минск

Спорт и диабет – напълно възможно, българка спечели 2 сребърни медала и 1 бронз на световното първенство по таекуондо в Минск

Аз детето | 2021-12-29

Спорт и диабет – напълно възможно, българка спечели 2 сребърни медала и 1 бронз на световното първенство по таекуондо в Минск

17-годишната Екатерина Иванова завоюва сребърен медал на световното първенство по таекуондо ITF (International Taekwondo Federation) за юноши и девойки, което се проведе в Минск, Беларус. Младата спортна надежда, която е и посланик на международната програма за контрол на диабета Dexcom Warrior, стана световна вицешампионка в дисциплината спаринг девойки до 52 кг във възрастова група 16-17 г. Екатерина изигра 6 мача и отбеляза общо 5 победи. Тя спечели втори сребърен медал в спаринг отборно участие заедно с българките Лилия Митрева, Моника Богданова, Любка Петрова и Росина Камбурова, които заедно завоюваха второто място. Към успехите в Минск Екатерина добави и бронзов медал от дисциплината отборно форма заедно с Лилия Митрева, Моника Богданова, Ферай Ахмедова и Росина Камбурова. Лилия Митрева постигна същия резултат като Екатерина, два сребърни и един бронзов медал.

Световното първенство се проведе в Минск в периода от 14 до 17 декември. Участие взеха близо 1200 състезатели от 35 държави, като сред тях успешно се наредиха и нашите представители, които спечелиха 4 сребърни и 2 бронзови медала на индивидуално спаринг, 1 бронзов медал на индивидуално форма, сребърен медал на отборно спаринг и бронз за отборно форма. Екатерина е част от българския състав, а за подготовката ѝ отговаря многократната световна и европейска шампионка по таекуондо Амалия Колева, която е треньор на националния отбор.

Това е вторият голям успех за 17-годишното момиче в последните два месеца. През октомври талантливата спортистка печели два бронзови медала на европейското първенство по таекуондо в Крит. Тогава тя се класира на трето място на индивидуално участие – спаринг девойки старша възраст до 52 кг, а също така завоюва бронз и в отборно състезание с още 5 момичета.

Екатерина има две световни и пет европейски титли по таекуондо, освен това е и европейска и двукратна световна шампионка по кикбокс. Тя е истински боец не само в спорта, но и в живота, тъй като от години воюва с диабета. Младото момиче е доказателство, че ако човек си постави нещо за цел, може да го постигне и да победи, независимо че има сериозно заболяване, каквото е диабетът. „Опитвам се аз да контролирам състоянието си, а не то мен. Важното за мен е да не допусна нещо друго да определя живота ми. За мен това е една от най-важните победи! Диабетът ме научи да бъда по-силна и отговорна, да определям приоритетите си. За мен да стъпиш на стълбичката и да чуеш химна е най-силното усещане на света“, признава Екатерина.

Екатерина е с диабет тип 1 от 6-годишна, а се занимава със спорт от 4-годишна. Това налага изключителна дисциплина, тъй като трябва да измерва непрекъснато глюкозата и да следи стойностите. „Всички хора със заболявания, не само пациентите с диабет, имат право да се чувстват пълноценни. Важно е как ти възприемаш диабета, за да промениш мнението и на останалите“, казва тя. От октомври тази година Екатерина е част от международна програма за контрол на диабета и носи специално устройство Dexcom One за непрекъснат мониторинг на глюкозата. „Тази високотехнологична система, която се състои от малък сензор, предавател и приложение на телефона, ми помага да следя нивата на глюкозата през цялото денонощие. Спестява ми многократни убождания с глюкомер. С помощта на устройството наблюдавам дали стойностите са се понижили или повишили и мога да взема своевременно мерки. За мен е изключително полезно, защото през приложението на телефона получавам предупреждения за стойностите на глюкозата, които не са в желаните от мен норми. Мога да дозирам инсулина, когато нивата са високи, или пък да хапна бързо въглехидрати, ако глюкозата е твърде ниска“, обяснява още спортната шампионка.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град