новини детски

Начало | новини детски | Десетокласниците ще попълват тест по дигитално-медийна грамотност

Десетокласниците ще попълват тест по дигитално-медийна грамотност

Аз детето | 2022-01-07

Десетокласниците ще попълват тест по дигитално-медийна грамотност

Десетокласници от 229 паралелки ще участват в Национално изследване за оценяване на дигитално-медийните компетентности на гимназистите. То ще се състои между 10 и 20 януари в 170 училища от цялата страна, избрани на случаен принцип. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Учениците трябва да решат онлайн теста за 60 минути. За някои от въпросите се изисква да бъде посочен един от четири възможни отговора, за други – да се избере между две възможности. Има и въпроси, по които от учениците се очаква да напишат лично мнение, подкрепено с аргументи. Проектът се реализира съвместно от Коалиция за медийна грамотност, Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и Министерството на образованието и науката.

Целта е да се види нивото на дигиталната медийна грамотност сред гимназистите и тя да се интегрира в обучението по всички учебни предмети. Така училището ще развива ключови компетентности и умения за живот и работа през XXI век. Акцентът ще е върху формиране на научна, финансова, дигитална медийна грамотност, както и на дух на предприемчивост и иновации.

Друга цел е насочена към развитие на дигиталните компетентности на педагогическите специалисти чрез прилагане на нови технологии, облачни ИКТ услуги, иновативни дигитални методи на преподаване, интегриране на дигиталната медийна грамотност в обучението по всички учебни предмети и др.

Photo by Caspar Camille Rubin on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град