новини детски

Начало | новини детски | Две деца от Русе ще могат да се обучават безплатно в космическия лагер Space Camp Turkey

Две деца от Русе ще могат да се обучават безплатно в космическия лагер Space Camp Turkey

Аз детето | 2021-12-14

Две деца от Русе ще могат да се обучават безплатно в космическия лагер Space Camp Turkey

Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер Space Camp Turkey. Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град. Общинският съвет в Русе гласува на днешното си заседание общината да поеме всички разходи на едно дете от русенско училище, което да участва в програмата в Измир, Турция, чийто координатор за България е „Центърът за творческо обучение“ Партньорът на общинската администрация ще подпомогне със заплащане на всички средства още един русенски ученик, който ще посети лагера, създаден по модела на NASA Space Camp в щата Алабама, САЩ.

Двете деца ще бъдат определени след конкурс от национално независимо жури от експерти. Те ще получат стипендии в размер на 1270 долара, колкото е пълната такса за участие в програмата. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години от община Русе, с авторско есе или видео.

Темите са „Телескопът James Webb – нова ера в изследването на дълбокия Космос“, „Един мой ден като корабокрушенец на Луната“ и „Космическата „мода“ през последните 60 години – тенденции в космическите костюми“. Кандидатурите се приемат онлайн, а крайният срок е 6 февруари идната година.

Космическият лагер се организира през летните месеци, като продължителността му е половин година. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Занятията в Space Camp Turkey включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите, а след като преминат програмата, ще получат сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град