новини детски

Начало | новини детски | 16-годишен ученик е най-младият българин в класацията на Forbes „Топ 30 под 30“

16-годишен ученик е най-младият българин в класацията на Forbes „Топ 30 под 30“

Аз детето | 2021-12-23

16-годишен ученик е най-младият българин в класацията на Forbes „Топ 30 под 30“

Най-младият класиран българин в годишната класация на Forbes „Топ 30 под 30“ е 16-годишно момче от Пловдив. Радостин Чолаков започва да се занимава с програмиране, когато е само на 9 години. Самообучава се чрез онлайн видеа. Седем години по-късно е част от групата на най-успешните млади българи. Разработва платформата „Азбуки.ML“ за обработване на български език.

„Аз попаднах сред номинациите и бях избран да бъда част от селекцията 30 под 30 тази година, което за мен е много вълнуващо и много ценно признание. Това ме мотивира да продължавам да развивам още подобни проекти и инициативи“, каза той. Радостин започва проекта преди година, заради липсата на софтуер, който работи с български език. И след като няма такава поддръжка, решава да създаде сам. Проектът на ученика вече се използва и от големи компании.

„Проектът беше така таргетиран, първо аз да мога да го използвам за собствени нужди и на следващо място да може вече да се предоставя на компании, организации, които да могат да го използват за комерсиални цели. Например, най-голямото издателство, което използва сега нашия гласов синтез да прави електронни учебници, които имат звуков прочит“, обясни Радостин. Въпреки крехката си възраст, той вече има редица постижения зад гърба си, включително награда „Джон Атанасов“ за успехи в сферата на компютърните науки. А мечтата му е да развива софтуерни компании за иновативни проекти и изкуствен интелект. В свободното си време Радостин обича да е сред природата, но намира мотивация и в друго.

„Най-вече се вдъхновявам от това, когато виждам успешни хора. Хора, които няма значение откъде са, на колко са, те успяват. Било то в науката, в бизнеса, без значение в коя сфера“, обясни той. Желанието на Радостин е да създава полезни за хората програми и се надява да служи за пример както на малкия си брат, така и на всички останали младежи, без значение в каква сфера искат да се развиват.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град