Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо мигаме?

Защо мигаме?

Мирела Любенова | 2021-05-21

Защо мигаме?

Бихте ли ни повярвали ако ви кажем, че клепачите за нас са това, което са чистачките за стъклото на автомобила? Дори и да ви се струва странно – това си е абсолютно вярно. Клепачите са просто гънки от кожата, контролирани от малки и бързи мускули, които могат да накарат клепачите ни да се затварят и отварят толкова бързо, че почти да не пречат на това, което виждаме. Този процес, както всички знаем, се нарича мигане. Има обаче нещо, което ние като малки въобще не знаехме. Когато бяхме някъде на около 5-6 години си мислехме, че хората мигат постоянно, пък на нас нещо не ни е наред, след като не мигаме толкова често. И колкото и да се опитвахме да мигаме непрекъснато, някак си не ни беше естествено и просто решихме, че сме прекалено различни и ще си живеем без да мигаме като другите. След няколко години естествено разбрахме, че работата с мигането изобщо не е такава. Затова сега, за да знаете и вие точно какво е това нещо и как става, ще ви разкажем какво научихме. Четете!

Мигането служи за едно много важно нещо – то овлажнява очите, а това за тях е много важно. Знайте, че дори и в момента да не плачете с огромни сълзи, това не означава, че очите ви или по-точно слъзните канали не правят сълзи, те са винаги необходими, не само когато сме много тъжни. Мигайки, клепачите ни „засмукват“ течност от слъзните канали и бързо я разпространяват по очите ни, само за един миг. Представяте ли си какви бързи мускули и реакции. Когато имаме нещо в окото също така, било то дори мигла, отново мигаме, за да може клепачът да премахне дразнителя.

Разбира се миглите освен да пречат и да служат за красота, също помагат на клепачите и то имат много важна задача: те служат като малки решетки, които събират частите прах и други, преди да достигнат до очите ни и силно да ги раздразнят. Може би сте забелязали, че ако силен вятър духа точно срещу лицето ви, започвате да мигате бързо и много често. Това е рефлекс, който отново служи за защита. Тялото е свикнало, че когато има силен вятър, има и прахови частици, които се носят с него и които могат силно да раздразнят очите ни. Затова започваме да мигаме бързо, просто за да може миглите да посрещнат първи вятъра и съответно отворените ни очи.

Виждали ли сте камила отблизо? Ако е така може би сте забелязали, че камилите имат едни от най-гъстите и дълги мигли от всички живи същества. Това не е случайно! Миглите на камилите са дълги, гъсти и къдрави, за да могат да предпазват очите им от вятъра в пустинята, който се досещате, че веднъж задуха ли носи изключително много ситен пясък със себе си! Така че този рефлекс не е само наш, имат го почти всички живи същества!

Никой обаче все още не знае кое точно ни казва да мигаме, откъде се контролира целият този процес. Ясно е, че е някъде от мозъка, всичко идва оттам, но учените искат да разберат откъде по-точно, желаем им успех в това. По време на изследванията си са открили друго интересно нещо: бебетата мигат далеч по-малко от възрастните хора. Предполага се, че това е така, защото очите на бебетата са по-малки и съответно имат нужда от по-малко навлажняване и вероятността да се замърсят от нещо също е по-малка. Други пък смятат, че това е така, защото бебетата спят много повече и очите им не се уморяват така бързо. Повечето възрастни хора мигат на всеки 10 секунди, ако гледат нещо далеч. Но ако четат или са вторачени в монитора или смартфона мигат само около 3-4 пъти на минута. Ето защо очите на много хора се уморяват, когато четат или работят с компютър. Затова е много важно, когато и вие четете дълго или стоите дълго пред компютъра или таблета, да отделяте по 5 минути почивка на всеки час.

Вижте още:
Няколко интересни факта за цвета на очите
Най-сложният орган в човешкото тяло е окото



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град