Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Можете ли да кихнете с отворени очи?

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Аз детето | 2018-12-03

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Апчиииииххххх! Всички добре знаем какво означава този познат звук и ако сме достатъчно възпитани или казваме „наздраве“, или покриваме устата си с ръка, защото често този звук е придружен от пръскане на слюнка и други течности от носната и устната кухина. Разбира се, когато кихате, обикновено не виждате тези течности. Защо не? Защото очите ви са затворени! Ако някога сте мислили за това или сте гледали други хора, които кихат, знаете, че очите автоматично се затварят точно преди да кихнем! Това е странно, нали? Какъв е смисълът и защо тялото ни го прави така? Има си много важна причина! Сега ще ви разкажем.

Ако питате децата на детската площадка или в училище, някои от тях може да ви кажат една легенда. В продължение на много години градската легенда се разпространява навсякъде и дори много възрастни вярват в нея. Тя гласи, че ако кихате с отворени очи, те ще изскочат! Може ли да има някаква истина в това твърдение? Не се бойте, кихащи приятели! В това няма абсолютно нищо вярно. И да, възможно е да кихате с отворени очи. Просто е много трудно и трябва да положите съгласувани усилия, за да отворите очите си в което няма смисъл. Няма да е кой знае какво постижение! Някои хора, които се опитват да кихат с отворени очи, могат да изпълнят този подвиг само ако държат клепачите си отворени с ръце! Но вече казахме – това няма да е някаква суперспособност и няма смисъл.

Този любопитен феномен се случва, защото очите автоматично се затварят, когато кихате в резултат на един от неволните рефлекси на тялото. Това означава, че мозъкът ви изпраща сигнал към мускулите на клепачите да се затворят преди да кихнете без самите вие да усетите или да се замислите за това действие. Ето това е рефлекс и всички живи същества имат подобни. Много хора смятат, че специално този рефлекс се е развил, за да предотврати влизането на слюнка и сополи в очите. Други смятат, че това е просто рефлекс без никаква конкретна цел. Самото кихане също е рефлекс и се получава, когато нещо дразни вътрешността на носа ви. Честите дразнещи вещества могат да включват прах, студен въздух и черен пипер, както и оток при дразнене заради грип или алергии. Както кашлицата премахва нежеланите частици от гърлото и белите дробове, така кихането е начинът, по който тялото ви премахва нежеланите частици от носа и дихателните пътища. В допълнение към мозъка ви, други части на тялото, включително коремните мускули, гръдните мускули, диафрагмата и мускулите на гърлото, се комбинират, за да изтласкат бързо въздуха от носа ви, за да изчистят нежеланите частици. Учените изчисляват, че материалът, който напуска носа ви по време на кихане, може да развие скорост до 160 километра в час!

Това определено е много силно, но все пак не се притеснявайте – очите ви са в пълна безопасност! Първо мускулите и всичко останало свързано с кихането няма нищо общо с очите и по-важното е, че вашите очни мускули държат всичко на мястото си!

Снимка: pixabay.com

Прочетете и за някои други рефлекси:
Защо се прозяваме?
Рефлексите – основният ви защитен механизъм
Знаете ли какво всъщност е кашлицата и защо я има?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град