зоокът

Начало | зоокът | Преди 19 милиона години на Земята е живял гигантски папагал

Преди 19 милиона години на Земята е живял гигантски папагал

Аз детето | 2019-08-29

Преди 19 милиона години на Земята е живял гигантски папагал

Мислихте си, че динозаврите са били най-чудноватите и странни същества, които са живели на нашата планета? Ние също, но се оказва, че нищо не знаем. Те са само малка част от цялата богата фауна, която е стъпвала на земята много преди хората да съществуват. Те са били нищо чак толкова интересно в сравнение с най-новото откритие. Преди 19 милиона години в Нова Зеландия е живял папагал, който е бил висок около 2 метра! Представяте ли си каква огромна птица е това! Понеже сме любители на папагалите се чудим как ли щяхме да го гледаме ако си имахме толкова огромен пернат домашен любимец...

Останките са намерени близо до Сейнт Батанс в южния щат Отаго в Нова Зеландия. Имайки предвид размерите на птицата, учените подозират, че вероятно тя не е летяла, но е била месоядна, за разлика от повечето съвременни птици. С тегло от около 7 кг, новооткритият вид е бил два пъти по-тежък от какапо, който е най-големият познат досега папагал. „На света няма други гигантски папагали“, споделя професор Тревър Уорти, палеонтолог в Университета Флиндърс в Австралия и водещ автор на изследването. „Откритието на този папагал е забележително“.

Новооткрития вид е наречен Heracles inexpectatus, а костите му, които в началото са смятани за орлови, са съхранявани 11 години до началото на 2019 г., когато екип от палеонтолози решил да ги изследва отново за всеки случай. И добре, че са го направили! Проф. Уорти разказва, че един от студентите му случайно намира костите в лаборатория, докато подготвя проект. Професорът предполага, че гигантската птица „може да се е хранила и с по-необичайна за папагалите храна, включително и други папагали“ Въпреки това, тъй като този вид не е имал естествен враг, вероятно не е бил агресивен.

В Нова Зеландия и преди са откривани останки от големи птици, като древните изчезнали моа, които са достигали до 3,6 метра височина. Сейнт Батанс, където са открити костите на Heracles inexpectatus, е район, известен с множество фосили от епохата на миоцена, датиращи преди 23 до 5,3 милиона години.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град