зоокът

Начало | зоокът | Три неща, които ще ви убедят, че плъхчетата не са толкова лоши домашни любимци

Три неща, които ще ви убедят, че плъхчетата не са толкова лоши домашни любимци

Аз детето | 2019-08-21

Три неща, които ще ви убедят, че плъхчетата не са толкова лоши домашни любимци

Думата „плъх“ за много хора веднага предизвиква стереотипната представа за гризач с белезникави очи, остър нос, който се разхожда през нощта и прави дупки, разнася болести и е по-добре да не припарва до дома ти. Но всъщност, опитомените плъхове (декоративните плъхчета) могат да бъдат феноменални домашни любимци и са далеч от онези вредители, които хората често си представят, когато мислят за плъхове. Декоративното плъхче става все по-популярно като домашен любимец, тъй като не изисква нито много място за отглеждането си, нито прекалено много грижи. Животинчето е забавно и може да бъде първият любимец на децата или на хора, които не са имали домашен любимец. И ако все още обмисляте дали да се спрете на такъв вид любимец, ето ви още три добри причини да изберете именно плъхчето.

Те са супер чисти

Противно на всеобщото схващане плъховете всъщност не обичат мръсотията. Като цяло ако имат нещо по козината си, те го махат по най-бързия начин. Те обичат да се грижат един за друг и да събират и организират храната си в добре подредени купчини. Така че те всъщност са доста спретнати. Рядко се нуждаят от къпане. Според собствениците на декоративни плъхчета, техните домашни любимци са най-чистите от всички.

Плъховете са изключително умни и емпатични

Много хора не мислят, че плъховете са умни, но всъщност са много интелигентни и лесни за обучение. Тяхната интелигентност е и причината животинките често да се използват в психологически изследвания, за да помогнат да се разбере човешкото поведение. Те могат да бъдат научени да изпълняват трикове, да овладяват пъзели, да преминават през лабиринти и дори да решават прости задачи. Всичко, от което се нуждаят е обучение и някаква мотивация (обикновено – любима храна за награда). Невероятно е на какви неща можеш да научиш плъхчето си. Например – да хваща и търкаля към теб малка топка или пък да я хвърля в малък кош. Според много горди собственици плъхчетата им дори знаят имената си, а според учените могат да показват съпричастност и състрадание към своите хора, когато са тъжни или ядосани и да разпознават подобни емоции от раз.

Плъхчетата могат да създадат доживотна връзка и да обичат своя собственик завинаги

Попитайте който и да е собственик на декоративно плъхче и той или тя ще ви каже: животинките разпознават собствениците си и дори нещо повече. Те са много социални и обичат да се мотаят с човешките членове на семейството на дивана или да стоят на раменете на хората, докато правят нещо и любопитно да наблюдават. Декоративните плъхчета обичат топлината и контакта със своите стопани и всъщност са много пухкави!

Така че, ако искате интелигентен, интерактивен, забавен и лесно обучаващ се домашен любимец, помислете за декоративно плъхче. То може да не живее толкова дълго, колкото куче или котка, но времето, което ще прекарате с него е пълноценно.

Прочетете и още интересни неща за гризачите:
Наистина ли мишките обичат сирене?
Капибара – екзотичният домашен любимец
Няколко интересни факта за прерийните кученцаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град