зоокът

Начало | зоокът | Обичат ли котките мляко? Не съвсем...

Обичат ли котките мляко? Не съвсем...

Аз детето | 2019-08-08

Обичат ли котките мляко? Не съвсем...

Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци известни със своята своенравност, но и безкрайна обич към стопаните, мило мъркане и способността да разчитат настроенията на хората и да направят точно това от което те се нуждаят. Знаете ли, че те са толкова чудесни животни, че дори си имат свой специален Международен ден, който е точно днес. Денят е цели 24 часа признание и почитание към един от най-древните и най-обичаните домашни любимци в човешката история. За първи път денят се отбелязва през 2002 година по идея на Международния фонд за грижа на животните и с всяка изминала година се почита във все повече страни и все по-тържествено. По последни данни в света съществуват повече от 700 милиона домашни котки, което означава, че почти всяко второ семейство на планетата има поне 3 мъркащи домашни любимци. И въпреки това се оказва, че не знаем доста неща за котките. Често робуваме на клишета, които са съвсем далеч от истината. Затова, понеже котките не могат да ви го кажат лично, в следващите редове ние ще говорим вместо тях и ще ви кажем истината!

Котките и прясното мляко

Всеки смята, че ако даде на котенце, котка или огромен котарак купичка мляко и го е спечелил. Това обаче съвсем не е така! Всъщност котките обичат каймака на млякото, който е богат на полезни мазнини. И при това ако е преди малко издоено и не е сварено, защото купеното от магазина или обработено мляко няма толкова мазнини и вкусен каймак, каквото животното обича. Въпреки че някои котки обичат вкуса и на самото мляко и го пият, организмът им не се справя добре с храносмилането му.

Не могат да бъдат дресирани

Котките определено са малко по-своенравни и внимателни за разлика от кучетата, но това далеч не означава, че не подлежат на дресировка. Напротив – те също могат да научават много неща, просто повечето от нас не знаят как да ги възнаградят. Докато за кучето и някои други животни е важно да спечели любовта на стопанина си или дори погалване по главата след като направи нещо, което се иска от него, то за котката храната е по-важна. Затова ако искате да научите мъркащия си любимец на нещо – просто го възнаграждавайте с вкусна храна и номерът ще се получи. Но да знаете, че щом на котката ѝ стане скучно, тя си тръгва и няма как да я върнете обратно.

Дресировката на котката изисква много по-голямо търпение и постоянство, а обучителните сесии трябва да бъдат кратки, за да се постигне успех.

Котките не обичат водата

Котките са известни с това, че не обичат да плуват и се стараят по всеки възможен начин да избягват досега си с вода. Да, ама не точно! Турският ван е една от най-древните породи домашни котки, която е известна със своята красота. Тя обича водата и това е доказан факт! Нейните предци са от Турция, от района на езерото Ван, където по онова време е била страшна жега и единственият начин да се охладят бил да се къпят във водите на езерото. Това се случвало години и през много поколения и така постепенно котките от тази порода заобичали водата и сега просто им е наследствено.

И за да отбележим деня наистина подобаващо ето и една забавна котешка анимация от любимия ни котешки специалист „Котката на Саймън“.



Коментари
1 коментар

Али Котето, 12 г.,

Публикувано на 11.08.2019

Може ли да направите ,,6 факта, които трябва да знаем като си взимаме коте,, ?

От редакцията: Отлична идея, ще направим, много ти благодарим за предложението.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град