зоокът

Начало | зоокът | Зебра като калинка или калинка като зебра: фотограф засне нещо много интересно в кенийски резерват

Зебра като калинка или калинка като зебра: фотограф засне нещо много интересно в кенийски резерват

Аз детето | 2019-09-21

Зебра като калинка или калинка като зебра: фотограф засне нещо много интересно в кенийски резерват

Със своите черно-бели шарки или по-точно райета, зебрите имат най-красивия и уникален външен вид в цялото животинско царство. Но от време на време се ражда по някоя и друга зебра, която не спазва тази черно-бяла традиция и това я прави още по-интересна. Такова животно е забелязано само преди няколко дни в национален резерват в Кения. При редовната си разходка фотограф и служител в резервата се натъкват на необичайна гледка. Те искали да заснемат новите бебета зебри, но това, което видели е далеч от очакванията им.

Вместо малки черно-бели сладури те забелязали в далечината нещо кафяво с бели точки, първо решили че им се привижда, след това че е някакво друго животно, случайно попаднало в стадото със зебри. А след като се приближили, разбрали каква е истината. „Отначало реших, че е някакво пластмасово животно, което маркира територията на зебрите поставено от друг служител на резервата, после, че не е зебра или пък, че просто ми се привижда. Бях много объркан“, разказва Антъни Тира – фотографът! И добавя: „Но представете си каква беше изненадата и на двама ни, когато се приближихме и установихме, че това си е истинско живо бебе зебра“.

Бебето зебра, което един час по-късно кръщават Тира, всъщност има генетично състояние, известно като „псевдомеланизъм“, което причинява аномалии в ивиците на зебрите, както обяснява Рен Лармаун, биолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, пред Кейти Стейси от National Geographic. Ако обръснете зебра (хипотетично, надяваме се, че не искате наистина да го направите) ще видите, че те имат тъмна кожа, а белите им ивици започват да се появяват няколко дни след раждането им благодарение на специализирани кожни клетки, наречени меланоцити, които пренасят меланин в част от козината. Козината, която съдържа меланин, изглежда черна, а тази, която няма – бяла. Но в редки случаи нещо се обърква и меланинът не се проявява като ивици. Всъщност всички бозайници имат такива специални клетки, наречени меланоцити, които определят дали ще имат червена, жълта, кафява или черна козина. Дори и цветът на нашата коса се определя по подобен начин.

„Има различни мутации, които могат да нарушат процеса на синтез на меланин. При всички тези нарушения се смята, че меланоцитите се разпределят нормално, но меланинът, който те синтезират, е ненормален“, казва Грег Барш, зоогенетик. Генетичните странности могат да доведат до други нетипични модели на козината. По-рано тази година, например, Наташа Дали от National Geographic е снимала зебра в националния парк Серенгети в Танзания, която имала златни райета. Изглежда, че животното има частичен албинизъм, състояние, при което намаленият меланин причинява жълто-златистия цвят на част от козината.

За Кения обаче това е първият случай на необичайна зебра и затова новината е толкова впечатляваща, а и това е първият случай на кафява зебра на бели точки. За малката Тира обаче освен известност има и леки опасения. Учените отдавна обсъждат каква е функцията на черно-бялата окраска. Дали тя отговаря за социалната сигнализация и контрола на температурата – това са възможни теории – но мнозина сега смятат, че черно-бялата козина всъщност функционира като отблъскваща опасни мухи. В Африка мухите пренасят редица заболявания, които са фатални за зебрите, а тънките им кожи ги правят особено лесни за ухапване. Очарователните ивици на зебрите изглежда дезориентират мухите, което ги предпазва от ухапване. Така че без стандартния модел на козината, Тира може да е податлива на опасни ухапвания.

Но ако Тира издържи мухите, тя може да живее нормално. Затова служителите на резервата планират специално обучение за малката зебра, което ще ѝ помогне да се пази от мухите. Колкото до това дали ще се впише в стадото – никой от резервата не се безпокои, защото изглежда, че зебрите приемат различието; както подчертава Стейси, изследванията сочат, че животни с нетипични шарки на козината винаги се вписват в стадото и останалите се отнасят с тях като със съвсем нормални зебри.

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град