зоокът

Начало | зоокът | Още 7 особености на хъскитата, които трябва да знаете, преди да ги поискате за домашен любимец

Още 7 особености на хъскитата, които трябва да знаете, преди да ги поискате за домашен любимец

Аз детето | 2019-09-20

Още 7 особености на хъскитата, които трябва да знаете, преди да ги поискате за домашен любимец

Преди няколко години кучетата от порода хъски станаха наистина много популярни и желани домашни любимци. Това е така не само заради редица игрални и анимационни филми, които ги показват като мили и добри животинчета, но и заради тяхната необикновена красота. Бяла или сива пухкава козинка, невероятно красиви сини очи и вярването, че хъскитата са доста издръжливи кучета ни карат да искаме точно такова. Но дали тази порода е подходяща за вас? Ето ви още 7 особености, които всяко хъски притежава и които трябва да имате предвид, преди да си вземете точно такъв четириног приятел.

Хъскитата обичат лакомствата и ако няма кой да им даде, ще си ги откраднат

Хъскитата обичат да похапват и то много! Може да не им личи и може би няма да изядат всяко нещо, което иначе са просили от вас или пък случаен човек в парка или на улицата, но трябва да го имат. Да го подушат, оближат и може би изядат. И ако няма кой да им го даде – това изобщо не е проблем – ще си го вземат сами. „Хъски“ и „крадци“ са синоними, макар и не по правилата за правопис, които учите в училище. Ако оставите храната без надзор, можете да се сбогувате с нея: кучето ще намери начин да я вземе. И няма никакво значение какво е нещото оставено на масата – парче месо или банан...

Хъскитата могат да нападнат котки или други малки домашни любимци

Важен момент от историята на породата, който е заложен в гените на всяко хъски: преди да ги впрегнат в шейната, било обичайно собствениците на хъскита да ги хранят само през зимата, когато реално работили и хабили повече енергия. През останалата част от годината кучетата били оставяни да живеят сами и да си търсят храната сами. Затова хъскито и досега е запомнило, че трябва само да ловува храната си. Това носи определени проблеми за собствениците на кучета. И така, виждайки на пътя си котка, птиче, заек и дори хамстер, кучето най-вероятно ще се опита да го хване, независимо, че не е гладно. Такъв му е инстинктът. Вярно, ако малкото кученце е отгледано с котка или друг домашен любимец от бебе, то няма да се опитва да ги ловува, но това не важи за непознатите за него животни.

Кофата за боклук е най-любимото място на хъскито

Да, това може и да ви звучи странно, но почти всеки стопанин на породата ще го потвърди – хъскитата обичат да се ровят в боклуци и да си правят запаси. Най-вероятно вашият домашен любимец ще донася всякакви намерени навън боклуци – кости, пластмасови шишета, чаши и нещо друго, което му се струва интересно и ще ги крие във всички ъгли и шкафове. Няма какво да се направи – инстинкт.

Пригответе се да чистите много косми

Сибирското хъски е доста чисто куче, като изключим споменатите боклуци., То не пуска никакви лиги никъде, а козината му не мирише. Но ако това ви харесва и си казвате „да, това е кучето за мен“, имайте предвид, че те наистина пускат много косми, така че е по-добре предварително да се снабдите с надеждна прахосмукачка. Сменят си козината два пъти годишно по естествен начин, но това не значи, че и през другото време не пускат доста косми. Така че пригответе прахосмукачката!

Когато е малко пазете обувките (и не само)

Първата година се счита за тийнейджърския период за хъскито – това е най-трудният момент. Тогава те хапят и драскат всичко. Ако не им осигурите специални играчки и не им ги предлагате често, те ще използват вашите обувки и дрехи. Също така, кученцето може да хапе ръцете ви доста грубо по време на игри. В този случай трябва да се опитате да ги възпитавате – спирайте забавлението всеки път, когато си позволи такова нещо.

Тези кучета обичат студа

Когато решавате да вземете куче от тази порода, не забравяйте, че хъскитата са северна порода и са родени да живеят на студено. Да, те са в състояние да се адаптират към горещия климат, но може да не се чувстват чак толкова добре. През лятото е по-добре да се разхождате с тях вечер, а през деня да ги оставяте на сянка и да измислите начин да им е хладно. Също така, в никакъв случай не ги подстригвайте: козината им е изолация от топлината.

Склонни са да бягат

Тези кучета могат да бъдат доста свободолюбиви. Известни са случаи, когато хъски прескачали огради, чупили прозорец в къщата с муцуната си, скачали от прозорци. Те достатъчно бързо се научават да отварят вратите. Не забравяйте, че това са много умни животни и често могат да ви избягат.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град