зоокът

Начало | зоокът | Време е за баня: грешки, които начинаещите стопани на домашни любимци допускат при къпането им

Време е за баня: грешки, които начинаещите стопани на домашни любимци допускат при къпането им

Аз детето | 2019-08-15

Време е за баня: грешки, които начинаещите стопани на домашни любимци допускат при къпането им

За повечето от нас взимането на душ или вана обикновено е успокояващо действие. А пък за децата често се превръща в забавна игра. За водата, шампоана и пяната домашните ни любимци обаче имат съвсем друго мнение. Между водата, шума, търкането и странните необикновени усещания, които това им доставя понякога не е чудно, че щом чуят пускането на водата котките, а често и кучетата се скриват буквално в миша дупка. За тяхно съжаление обаче взимането на душ понякога е необходимо зло. Досегът с водата изчиства и запазва здравината на козината, намалява шансовете за инфекции и като цяло не цапа дома ви. Особено пък ако имате куче, което се завира във всяка кална локва навън, но за ваната не ще и да чуе, знаете за какво говорим. Но дори и да нямате – всеки вид домашен любимец се нуждае от хубаво къпане от време на време. И макар това да е стресиращо преживяване, не е нужно да го правите още по-лошо като допускате тези 4 често срещани грешки от начинаещи стопани.

Грешна температура на водата

Хладката вода, казва Джоселин Роблес – професионален фризьор на кучета и котки, е най-добрата идея за всеки домашен любимец. Независимо дали времето навън е студено или топло – винаги пускайте хладка вода. Прекалено горещата или прекалено студена ще донесе на любимеца ви много неприятни усещания и той завинаги ще се страхува от банята. Но как да знаете, че температурата е подходяща за животинчето? Пръснете малко вода на вътрешната страна на китката си. Там кожата е по-чувствителна, точно каквато е и тази на домашния ви любимец. Ако на вас тази температура ви харесва – ще допадне и на него.

Грубо пръскане

Най-лесният начин да изкъпете котката или кучето си е с преносим душ – такъв, който може да се откачи от стената, но внимавайте с каква сила пускате водата. Звукът от силната течаща вода в комбинация с налягането и силната струя може да изплаши и да разстрои домашния ви любимец. Вместо да пръскате с водната струя директно върху козината му, опитайте се да запазите вашия домашен любимец спокоен, като я пуснете съвсем леко и вдигнете душа отстрани на животинчето, казва Роблес. Оставете водата да тече за малко, за да може то да свикне, а след това внимателно насочете струята към гърба му и го мокрете леко, докато го галите. Вашето куче или котка ще усетят успокояващото ви докосване, а не удрянето на водата.

Грешен избор на шампоан

Никога не къпете домашния си любимец с шампоан за хора. Това може и да ви се струва като добра идея, защото все пак и вие го ползвате и сте добре, но козината на домашните любимци е много по-различна от човешката коса. Най-добре попитайте ветеринарен лекар, който може да ви помогне с препоръки за продукти или просто потърсете марки, които са специално произведени за котки или кучета, и следвайте указанията върху етикета.

Слагате твърде малко шампоан и търкате недостатъчно

Може да ви се струва лесно да сложите малко шампоан върху козината, да я намокрите с още вода, за да се разпени и готово, но това няма да изчисти почти нищо, казва Роблес. Трябва да търкате козината на животинчето леко и внимателно точно както правите с косата си, за да уловите мръсотията и да го измиете. Активно масажирайте сапуна в козината на домашния си любимец с ръце и пръсти в продължение на четири минути. Започнете с краката на вашия домашен любимец и се придвижете до лицето му (най-чувствителната област), казва Роблес. Почистете лицето, ако е необходимо с памучен тампон или кърпа и внимавайте да избегнете очите. След това изплакнете шампоана с душ накрайник, като обърнете реда, в който сте започнали. Започнете този път с главата на вашия домашен любимец и след това се придвижете до краката му. По този начин, ако сапун попадне в очите на вашия домашен любимец, той ще бъде изплакнат най-напред.

И запомнете най-важното: ако имате папагалче или друга птица – тези съвети съвсем не важат за тях. Кучета, котки, дори зайци и хамстери се къпят по този начин. Но птичките се къпят сами – без сапун, шампоан или каквото и да е друго средство. Просто поставете плитка паничка с хладка вода или специална ваничка закупена от зоомагазин в клетката и ще видите как интересно ще се къпят вашите птички.Коментари
1 коментар

Али Котето, 12 г.,

Публикувано на 20.08.2019

Ще ми кажете ли малко повече за това със шампоаните? Какви са последствията от използването на хорски шампоан и как вреди? Питам, защото като къпах котето си 1-вия път (а съм го къпала само 1 път) не му стана нищо, въпреки опасенията ми, че ще й опада козината. Моля, отговорете ми скора, тъй като скоро ще я къпя пак и да знам какво да правя. Лека вечер от мен и котето! :-) ;-)

От редакцията: Доколкото ни казаха, защото не сме чак такива специалисти в повечето случай не става нищо, но понякога козината на животинчето може да стане по-твърда, да го сърби или просто да се стресира от необичайната за него миризма от шампоана и да се страхува от къпането.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град