зоокът

Начало | зоокът | Сънуват ли животните?

Сънуват ли животните?

Аз детето | 2019-08-20

Сънуват ли животните?

Ако някога сте гледали как куче спи, вероятно сте си помислили, че кучетата трябва да сънуват. Изглежда че животното е дълбоко заспало и въпреки това се случва да трепери и стене или пък да мърда лапите си все едно тича в съня си, сякаш не спи на пода в стаята ви или в кучешкото си легълце, а тича по някаква огромна поляна все по-бързо и по-бързо. Но дали наистина всички животни могат да сънуват като нас и ако е така какво точно си представят – ето това е един интересен въпрос. Всъщност учените биха се съгласили с почти всеки любител на кучета, който бихте попитали. Кучетата – и други животни – изглежда наистина сънуват като хората. Но как знаят учените? Питали ли са животните в серия от интервюта?

Разбира се, че не! Животните не могат да ни разкажат за сънищата си. Много бихме искали да можеха, но учените трябва да бъдат по-умни, за да научат какво се случва в умовете на животните. Затова след дълги опити зоолозите от университета в Кеймбридж използват резултати от изследвания, проведени в Масачузетския технологичен институт, за да заключат, че животните сънуват. Всъщност, те заключиха, че животните могат да имат много сложни сънища, които включват спомени или повторения на събития, които са се случили, докато са били будни. Учените са изследвали плъхове, които са били обучени да се движат по писта. Те картографират и измерват мозъчната активност с електроди, докато плъховете са будни и се движат.

После правят същото, докато плъховете спят. И така те научили, че плъховете при сън имат същото бързо движение на очите (REM), както и хората. По време на REM хората имат по-голямата част от сънищата си и подобно поведение се наблюдава и при изследваните плъхове. След сравняване на данните от момента, в който плъховете са се събудили с данните от времето, когато са заспали, те стигат до заключението, че данните подкрепят мнението, че плъховете са тичали по пистата и на сън!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град