зоокът

Начало | зоокът | Пауни, маймуни и кучета – това са били домашните любимци в древна Гърция

Пауни, маймуни и кучета – това са били домашните любимци в древна Гърция

Аз детето | 2016-05-16

Пауни, маймуни и кучета – това са били домашните любимци в древна Гърция

Заради забележителната им лоялност и безпрекословна любов, много хора обичат домашните си любимци повече дори от приятелите си и ги смятат за членове от семейството. В книгата си „Какво ни тегли към животните“ д-р Джоника Нюби стига до заключението: „Когато кучето се завтече към нас, маха с опашка и ни ближе, сякаш това, че сме се върнали вкъщи е най–хубавото нещо, което му се е случило през деня, според мен можем да говорим за „любов“.“ Разбираемо е защо много хора са подтикнати да отвърнат на тази „любов“. Но знаете ли, че понякога освен да му се радват и да го хранят, някои хора приемат любимеца и за много повече. В древността много често богатите владетели завещавали половината от цялото си богатство не на кой да е друг, а на домашния любимец. Най-често това се правило в древна Гърция.

Гърците просто обожавали своите домашни любимци и особено кучетата! Толкова ги обичали, че дори се осмелявали да ги сравняват с боговете на Олимп, като смятали, че дори те са пратеници на самите богове. От тогава до днес сигурно сте забелязали, че кучетата са най-често срещаните домашни любимци по света. Тогава, в онези времена, в къщите на гордите стопани е изобилствало от картини и скулптури на техните „свещени“ кучета. Това всъщност било така, защото хората, както и днес са оценявали подобаващо компанията на своите четириноги приятели. Освен това те ги оценявали и заради уменията им да ловуват. Между другото по това време кучетата не са се хранили от купички, от тях се очаквало сами да хващат храната си. Любовта и уважението им към тези космати четириноги била толкова голяма, че археолози дори са откривали гробове за домашни любимци, които били пълни с лакомства и огромно богатство. Хората вярвали, че така е достойно да изпратят своя верен спътник и ще му осигурят стабилна основа за следващия живот.

Говорейки за кучета, трябва да ви кажем, че ако сте любител на котките, то е по-вероятно да си останете сам в онези древни времена. Особено, защото до началото на второто хилядолетие от новата ера, котките си остават доста рядко срещани животни. Важната служба на ловци на мишки били поверени на поровете и невестулките. Някои откъслечни сведения подсказват, че домашната котка била свещеното животно на Луната и богинята на лова Артемида – донякъде подобна на древноегипетската Бастет. Вероятно подобно сходство имало и с богинята на любовта Венера, която понякога се изобразявала държаща в ръцете си котка (вероятно полудива). Сред редките споменавания на котките в античната литература трябва да отбележим Езоповите басни.

От друга страна сигурно ще се изненадате да разберете, че маймуните са били доста по-често срещани домашни любимци и определено много по-често отколкото сега. Много често гордите гръцки притежатели на маймуни предпочитали да обидят семейството и децата си, но не и домашната маймуна, за нея никога не се казвало нищо лошо.

Змиите също били доста предпочитани, на второ място след кучетата. Поради липсата на котки, те били взимани и за да ловят плъхове и мишки. Дори има история за домашна змия, която следвала своя човек като куче, а някои хора дори позволявали на змиите да спят при тях в леглото. Доста смели са били, а може би и малко луди!

За любителите на птиците също имаме добри новини – те са четвъртите най-често срещани домашни любимци. Но като казваме птици, не си представяйте някое канарче. Ако си мислите, че папагалите ара са най-големите птици, които можете да гледате вкъщи, то тогава изобщо не е било така. Къщите на хората изобилствали от чапли и пауни. Това е доказано от много гравюри (вид рисунки), които са оцелели до наши дни. На тях се виждат хора, в компанията на големи птици. Това ни доказва, че птиците също са били доста важни в древна Гърция и най-вероятно са били държани като домашни любимци. Патиците и гъските също често се срещали. Дори се твърди, че една от гръцките героини, Пенелопа, имала повече от двадесет гъски в дома си. Представяте ли си как се чисти!

След като научихме тези интересни факти, споделете с нас вие какъв домашен любимец искате да имате или имате?

Вижте още:
Вкусни лакомства за щастливо куче
Осиротели гепардчета си имат куче за бавачка
Как да бъдеш куче – забавни и верни правила



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град