зоокът

Начало | зоокът | Начините по които котката показва, че ни обича

Начините по които котката показва, че ни обича

Аз детето | 2016-03-11

Начините по които котката показва, че ни обича

Всеки стопанин обича безкрайно много своя домашен любимец и би му било приятно да знае, че и той изпитва същото към него. И докато стопаните на кучета знаят, че това става с доста открито поведение – махане на опашка, близане, подскоци и лай, то при котките е малко по-различно. Често сме чували да казват, че котката не се привързва към стопанина, а към дома. Това обаче не е съвсем вярно. Освен това котките често са смятани за студени и не много приветливи животни, което също не е вярно. Котките също се привързват към хората, но просто това не става веднага и само с едно хранене. Освен да нахраните котката, трябва да заслужите уважението ѝ, което не става само с храна, а с цялото ви поведение и излъчване. Котките изразяват обичта си по различни начини, като повечето от тях не са много очевидни или просто ние смятаме, че така се държат, но всъщност те имат доста интересни начини за изразяване на тяхната привързаност и сме сигурни, че често ви ги демонстрират, но просто много пъти не го забелязвате.

Сега ще ви покажем и десетте най-често срещани похвати.

Леко докосване на челото ви

Котките изпитват различна степен на привързаност към членовете дори на едно семейство. Докато кучето се радва на всеки член, то котката обича един повече, а друг по-малко. Така че ако котка се опитва да докосне челото ви, знайте че това е най-голямата любов, която може да ви засвидетелства и че вие сте ѝ любимецът. Все пак внимавайте за ноктите ѝ.

Силно мъркане

Котките мъркат поради много различни причини – понякога хубави, понякога лоши. Тук можете да прочетете повече по въпроса. И все пак има един специфичен звук, по-плътно мъркане, което те издават специално за истинската си любов. Ако котката го издава, то трябва да знаете, че ви обича. Ако докато мърка тя се и отпусне във вас или близо до вас, то знайте, че вие сте единственият човек на света, който значи нещо за нея.

Ухапване с обич

Доста лесно е да се направи разлика между обикновеното котешко хапане и любовното ухапване – едното боли, а другото гъделичка. Ухапването не е често срещан признак на любов, но когато една котка го прави, тя се опитва да ви каже колко сте страхотни.

Поглед с бавно мигане

От опит знаем, че не бива да гледаме котка продължително в очите, защото това е предизвикателство за нея и тя несъмнено ще ни издебне и ще скочи. По съвсем друг начин iстоят нещата обаче, ако котката първа започне да ви гледа право в очите. Смята се, че котките целуват с очите си. Те си запазват контакта с очи само за хора, които познават и на които се доверяват. Ако контактът с очи е съпроводен с бавно мигане, значи сте получили котешка целувка. Покажете любовта си в замяна като направите същото.

Време е за сладка дрямка

Котките копнеят за топли, безопасни места, където могат да поспят, така че ако котето ви е решило да се сгуши до вас, трябва да се чувствате особено поласкани. Котките са най-уязвими докато спят, и няма по-голям комплимент от това да ви изберат за свое „място за дрямка.

Потрепване на опашката

Както кучето, така и котката могат да ви кажат много с опашките си. Може да се каже много ако се погледне опашката на котката. Ако опашките на котките настръхват от страх или недоволство, от блаженство те ще потрепват леко в самия край. Ако забележите това, когато котката ви доближава, можете да бъдете сигурни, че вие „разтърсвате“ нейния свят.

Търкаляне

Когато котката ви се хвърля на пода и започва да се търкаля, тя се опитва да привлече вниманието ви. Котките показват коремчетата си доброволно само на тези, на които се доверяват. Чувството за безопасност означава много за една котка и ако тя се изтяга пред вас, това е знак, че се чувства обичана и защитена.

Близане

Трябва да знаете, че котките рядко ближат нещо, хората пък съвсем. Така че ако котката реши да оближе пръста ви или друга част от вас, знайте, че сте приети изцяло в нейния свят. За котките близането е направо свещена дейност, защото както знаете, така те поддържат козината си чиста.

Малки „подаръци“

Със сигурност една птица или мишка не е сред най-желаните от нас подаръци, но котка, която ви предоставя тази щедрост, заслужава да бъде похвалена. Въпреки опитомяването, ловецът продължава да живее в душата на котките, и ако вашата споделя своя улов с вас, това е признак на истинско приятелство.

Масаж

Котенцата масажират майките си, за да стимулират производството на мляко. Експерти смятат, че причината за този масаж, в по-късен период е, че те се връщат към своето детство и това им доставя светли и приятни спомени. Така следващият път, когато котенцето ви започне да тъпче по вас или нещо до вас, като одеялото например, означава, не само че се приготвя за дрямка, но и че изпитва привързаност към вас.

Ако сте сред късметлиите, които споделят живота си с котка, ще разберете, че те са съзнателно свързани с нас. Независимо дали това става чрез близане, мъркане или гушкане, котките са любящи и нежни животни, които създават много специални връзки с любимите си хора.

Вижте още:
Защо котките имат мустаци?
Петнадесет правила, които всяка котка трябва да спазва
Как да се сприятелим с новата си котка?
Какво правят котките, когато няма никого вкъщи?



Коментари
3 коментара

Снежана Митова, 51 г.,

Публикувано на 22.10.2017

обожавам писанките,имам две вътре,една вънка и една в работата И двете ми котки ме обичат така ,както аз ги обичам и всички признаци,споменати в статията по горе ги виждам в тяхното поведение непрекъснато

муспи , ,

Публикувано на 28.12.2017

Котката, много рядко но има и такива случаи, астава пред нужния й човек и апочва да нрави въртеливи движения с главата а и тялото, като че завива винт нагоре в небето. Това е признание за голяма любов, и голяма рядкост е човек да я получи. По телевизията веднъж покааха как лъвицата прави такъв въртелив танц пред лъва в бърлогата, - снимано след голямо дебнене от екипа кинаджии и го покаваха като иключително постижения.

Бела и конете , ,

Публикувано на 26.08.2021

Аз искам да си имам котка и хамстер, но няма как. Котката ще изяде хамстера. Иначе котките са приятни за галене.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град