зоокът

Начало | зоокът | Пауните – най-красивите представители на птичето царство

Пауните – най-красивите представители на птичето царство

Аз детето | 2014-02-20

Пауните – най-красивите представители на птичето царство

Пауни днес се срещат на свобода в източна Индия, остров Шри Ланка, Асам, Бирма и Индокитай. Паунът обитава периферията на джунглата, обича обрасли с храсти поляни. Паунът се движи на ята от няколко десетки екземпляра. През деня цялото ято заедно си търси храната – семена и плодове от различни растения, а понякога менюто се разнообразява с насекоми и даже змии, които те ловко убиват. Ятата нощуват по клоните на дърветата.
Мъжкият паун има около 150 красиви удължени пера на кръстното наметало, които разперва при ухажването на женската. Той достига дължина от 200 до 230 см, докато женската само 100 см. Тя има сивкавокафява окраска.
Един мъжки паун може да живее с от 2 до 5 женски, всяка от които снася от 3 до 7 яйца в дупки в земята. Мътят около 30 дни.

В Европа паунът е бил внесен по време на походите на Александър Македонски в Индия. Той е високо ценен заради великолепното си оперение. Лесно се аклиматизира и се отглежда в паркове и градини в цял свят като декоративна птица. Паунът е незащитен вид.

Паунът се храни със семена, плодове, зеленчуци, насекоми, червеи, охлюви, гризачи, гущери, змии.
През 1909 година американските зоолози организирали експедиция в тропическа Африка за улавяне на редкия сродник на жирафа, наскоро откритата окапи. Непроходимите гори и многобройните опасности попречили на експедицията да изпълни своята задача.
Членовете на експедицията се завърнали обратно, като взели със себе си за спомен някои от наметалата на негрите носачи, направени от пера на птици. Силно впечатление им направили две от перата – червеникави с черни ивици. Никой обаче не можал да определи на каква птица принадлежат те. Това останало тайна цели двадесет години.

Едва през 1936 година зоологът Чепин намерил такива пера по две птици в един музей в Конго. Кожите от тези птици били изхвърлени като непотребни в някакъв шкаф и на тях имало етикети: „млади обикновени пауни“. Чепин определил тези екземпляри като нов за науката вид паун, който нарекъл африкански паун.

Индусите считат пауна за свещена птица и неговото убиване се смята за престъпление.

Снимка: sxc.hu

Вижте още:
Алпийският бързолет – най-добре летящата птица в България
Птицата ему
Какво знаете за морските птици?
Вълнистите папагали са най-игривите птички



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град