зоокът

Начало | зоокът | Бебе кенгуру е най-новият обитател на Софийския зоопарк

Бебе кенгуру е най-новият обитател на Софийския зоопарк

Аз детето | 2016-03-23

Бебе кенгуру е най-новият обитател на Софийския зоопарк

Смята се, че кенгуруто е един от най-интересните бозайници в света. Това, което го прави различно и интересно от останалите животни е кожената торба при женските, в която те отглеждат своите малки. Историята за произхода на името „кенгуру“ е доста интересна. Легендата разказва, че преди много-много време европейски изследователи попитали местни аборигени в Австралия „Какво е това животно“? Аборигените отговорили „Кенгуру“, което на техния език всъщност означавало „Не разбираме въпроса ви“. Европейците обаче помислили, че това е името на животното и така то получило познатото ни днес име. Родината на кенгуруто е Австралия. Дори на австралийския герб е изобразено кенгуру, което символизира напредъка на страната, тъй като тези бозайници се движат само напред и никога назад.

За наша радост обаче не е задължително да отидем до Австралия, която е доста далечко. Една екскурзия дотам би била интересна, но като за начало можем да видим малко кенгуру и тук у нас. Ето и щастливата новина: Кенгуру се роди в Софийския зоопарк. То вече излиза от търбуха на майка си. Във вторник по обяд бебето показа глава, за да се попече на слънце, е видял екип на в. „Телеграф“.

„Трябва да е на 4-5 месеца. Мъжкото и женското кенгуру пристигнаха в София миналата година от белградския зоопарк. Още тогава имаше съмнение, че женската е бременна. През декември гледачите забелязаха, че бебето мърда в търбуха на майка си“, каза шефът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков.

Така че ако имате път към София или пък живеете тук, отидете да видите мъника – няма да съжалявате.

Вижте още:
Маймунчето Алф е най-новият и очарователен обитател на Софийския зоопарк



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град