зоокът

Начало | зоокът | Рядък вид соколчета гнездят на територията на Бургас

Рядък вид соколчета гнездят на територията на Бургас

Аз детето | 2016-06-24

Рядък вид соколчета гнездят на територията на Бургас

На територията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД се намира едва второто, и единственото естествено, известно гнездово находище на считаната доскоро за изчезнала от страната ни белошипа ветрушка. Поради тази причина от „Зелени Балкани“ и служители на компанията се извършват редовни наблюдения на състоянието на колонията на редките соколчета. Проведените наскоро теренни наблюдения показват, че числеността на редките птици е стабилна в сравнение с наблюденията извършвани през предходните две години.

Белошипите ветрушки гнездят в смесена колония със своите братовчеди обикновени керкенези, както и други съседи като чавките. Подобни смесени колонии могат да бъдат наблюдавани много често в естествените местообитания на белошипата ветрушка. Фактът, че числеността на белошипите ветрушки в Лукойл се запазва стабилна, показва, че те гнездят в подходящи условия без значителни заплахи. Макар и за повечето хора да е изненадващо, в тази територия се срещат и много други редки видове птици, бозайници и влечуги. Ограниченият достъп до вътрешността на компанията, забраната за лов и снижаването на безпокойството са предпоставка за опазването на тези видове и повишаването на тяхната численост.

Припомняме, че колонията на белошипите ветрушки бе открита през 2014 г., след като служители на компанията изпратиха в Спасителния център на „Зелени Балкани“, намерена в района белошипа ветрушка. Това бе едва второто известно гнездово находище на вида у нас, след като вече бе създадена нова за България колония на белошипи ветрушки в Сакар, в рамките на проект „Възстановяване на белошипата ветрушка“ изпълняван по програма LIFE на Европейския съюз. Предвид важността на опазването на тези редки птици, от Лукойл оказват пълно съдействие на природозащитниците за проучването на белошипите ветрушки. Експертите на природозащитната организация и компанията планират серия от съвместни инициативи, които да спомогнат за повишаване на числеността на белошипите ветрушки в района.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град