География

Начало | География | Интересни факти за океаните

Интересни факти за океаните

Аз детето | 2017-05-10

Интересни факти за океаните

Всеки знае, че водата е най-необходимото нещо за нашата планета: за нас, за всички животни, растения и за целия живот на нея. Затова за никого не е чудно, че повече от 70% от повърхността на планетата Земя е покрита с вода. Сега ще си кажете, че това го знае всеки ученик. Но какво още знаете за най-важната част от нашата планета? Можете ли да кажете кога и как са се образували, колко са и каква площ от лицето на Земята заемат? Кои са били великите откриватели, покорили безбрежната шир? Как изглеждат тъмните и страшни океански дълбини и какви чудни същества живеят там? От древни времена хората непрестанно се опитват да разгадаят загадките, които крие нашата планета. Благодарение на развитието на технологиите и предприемчивия дух на учените ние вече знаем много повече отпреди.

Затова ако и вие като древните и съвременни учени се дивите от света под големите вълни, то пригответе се да бъдете отнесени с нашите интересни океански факти!

Тихият океан

  • Това е най-големият океан в света и обхваща повече от 30% от земната повърхност.. Океанът е открит от европейците в началото на 16 век. Първият му изследовател е испанецът Васко Нунес де Балбоа, който през 1513 г. преминава Панамския провлак и достига до тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка. Де Балбоа го нарича както Mar del Sur (Южно море). Съвременното си име океанът получава от португалецът Фернандо Магелан, който при своята околосветска обиколка след преминаването покрай южния край на Южна Америка попада в сравнително тихия и спокоен воден басейн. Поради тази причина го нарича „Pacifico“, което идва от латинската дума за тих, спокоен. Въпреки това, Тихия океан не е наистина спокоен и тих.
  • В тихоокеанския басейн има множество от вулкани, които все още са активни и поради това много от най-големите земетресения и вулканични изригвания в света се случват в този район.
  • Фауната на Тихия океан включва около 100 000 вида, 2800 от които са риби (селда, скумрия, сардина, сайра, минтай, тон, калканови, треска, акули). В Тихия океан се осъществява повече от половината улов на риба в света. В зоната на шелфа има разнообразни водорасли, молюски, червеи, ракообразни и др. организми. В тропичните ширини — силно развитие на кораловите рифове. В умерените ширини — много бозайници (кит, косатка, морж, тюлени). Във фауната — много ендемити (срещащи се само там).

Атлантическия океан

  • Атлантическият океан е вторият по големина океан в света и се намира между континентите Америка, Европа и Африка. Атлантическият океан е около половината от размера на Тихия океан и покрива около 20% от повърхността на Земята.
  • Атлантическият океан се е образувал при отдалечаване на литосферните плочи преди 180 милиона години. В продължение на много векове той е бил отправна точка на европейските изследователи. Днес той продължава да бъде важна транспортна връзка за страните, които имат излаз на него и заема важна геополитическа роля.
  • В Атлантическия океан са известни около 200 000 вида растения и животни: много водорасли, морска трева; радиоларии, медузи, ракообразни, летящи риби, акули, морски костенурки, риба меч, херинга, треска.
  • Името Атлантически идва от титанът Атлас, който, според древногръцката митология трябвало да крепи небето на запад, в близост до Гибралтарския проток. За древните гърци, терминът най-вече описвал морето разположено отвъд Гибралтар, за разлика от Средиземно море. Гърците вярвали, че този океан е огромна река, която опасва света.

Индийският океан

  • Третият по големина на Земята (след Тихия океан и Атлантическия океан). Простира се между Азия на север, Африка на запад, Австралия на изток и Антарктида на юг.
  • В Индийския океан се срещат някои от най-редките морски животни. По бреговете му живеят най-едрите водни костенурки на цялата планета и колкото и да е странно, можете да срещнете и крокодили от вида гавиан. Животинският свят е изключително разнообразен като се почне от всичките видове водорасли до акулите, делфините, тюлените и различни китообразни видове. Освен невероятно богат, животинският свят на Индийския океан може да се похвали и с едни от най-забележителните видове, сред които ракоядните жаби, летящите риби и водните змии. Тук се срещат и гигантски медузи, които често достигат до 1 м. в диаметър. Има птици-фрегати, множество албатроси и пингвини.
  • В Индийския океан са разположени Сейшелските острови, наречени „перлите на Индийския океан“. Те са едно от най-удивителните места в света. Със своите безкрайни бели плажове, девствена природа и кристално чисти води те са основната туристическа атракция разположена в океана. Особено ценени са заради невероятната природа, която привлича милиони гости от цял свят.

Южен океан

  • Южният океан (Южен полярен океан, Южен ледовит океан или Антарктически океан) е воден басейн, който е разположен на север от Антарктида. Това е четвъртият по големина океан и последният, който е определен като такъв.
  • Южният океан, геоложки, е най-младият от океаните образуван, когато Антарктида и Южна Америка се отдалечават един от друг и се осъществява връзката между Атлантика и Тихия океан, чрез отваряне на прохода Дрейк, преди около 30 милиона години. Разделянето на континентите позволило формирането на циркулиращ поток от морска вода (течение) край бреговете на Антарктида.
  • В Южния океан живеят множество видове риба, безгръбначни и ракообразни. По островите и айсбергите могат да се видят тюлени и пингвини, като пингвините са 17 вида.

Северен ледовит океан

  • Северният ледовит океан, известен още като Арктически океан, е разположен предимно в района, ограничен на север от Северния полярен кръг и наричан Арктика.
  • Северният Ледовит океан дълго време се е смятал за част от Атлантическия океан. В Северния ледовит океан се вливат постоянно водни маси от Атлантическия океан и благодарение на това океанът запазва голям запас от топлина. На това се дължи и сравнително мекият му климат. Голямо значение за това има Северно атлантическото течение, което е топло.
  • Северният Ледовит океан е слабо изучен в сравнение с останалите океани на планетата. Интересното на този океан е че той е заобиколен със суша от почти всички страни. До двадесети век се е смятало, че Арктическото море е представлявало почти изцяло мъртва зона, преди да се открият местните животински и подводни видове.
  • В Северния ледовит океан живее гренландският кит, който е почти унищожен от риболовни кораби. Там живеят също така бели мечки, моржове и тюлени. Заради студената вода подводните обитатели на Арктическото море развиват гигантски размери – например медузите в него са с диаметър 2 метра.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град