Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Още 7 неща, които всеки нов собственик на PS5 трябва да опита или да обмисли

Още 7 неща, които всеки нов собственик на PS5 трябва да опита или да обмисли

Аз детето | 2023-01-16

Още 7 неща, които всеки нов собственик на PS5 трябва да опита или да обмисли

Ако четете това, значи че най-накрая сте успели да намерите PlayStation 5. Което, според Sony, ще става все по-често, тъй като оттам твърдят, че преодоляват досадни проблеми с доставките. Въпреки че някои хора вероятно преминават от PlayStation 4 към новата конзола, ще има много хора, които не са напълно запознати със системата, нейните игри и възможности и може да се нуждаят от насока откъде да започнат. Ако и вие сте начинаещи в PS, ето няколко съвета как да извлечете максимума от вашата PlayStation 5 конзола в първия ден.

Помислете за надграждане на капацитета за съхранение

Факт: Игрите в наши дни са по-големи от всякога. На хартия PS5 има 825GB твърд диск (SSD). Но част от това пространство е заета от операционната система и други важни системни файлове, оставяйки около 667 GB за собствена употреба – с други думи, като две игри на Ubisoft плюс половин Call of Duty. И вероятно ще загубите част от неуловимата и неуточнена „друга“ категория на вашия капацитет за съхранение. Можете да инвестирате във външно устройство, но то идва с ограничения. Въпреки че можете да съхранявате PS5 игри външно, не можете да ги играете от USB хранилище и ще трябва да ги преместите обратно в хранилището на вашата конзола, за да играете – по-бързо от повторно изтегляне от нулата, но все пак по-бавно от щракване върху бутона „X“ и изчакване 10 секунди за зареждане на играта. (PS4 игрите работят добре от USB памет, макар и да се зареждат малко по-бавно.) За да увеличите наистина капацитета си за съхранение, трябва да инсталирате надстройка на SSD. Не е толкова предизвикателно, колкото си мислите. Всичко, от което се нуждаете, е отвертка, съвместимо устройство M.2 и около 10 минути свободно време.

Проверете абонаментите за PlayStation Plus

Ако сте съвсем нов геймър за конзолата PlayStation или искате да извлечете максимума от новата си система след надграждане, струва си да разгледате различните нива на PlayStation Plus. PS5 получава достъп до по-голям каталог от PS4, тъй като ще има също достъп до игрите за PS5, предлагани като част от абонамента. Ако се интересувате само от онлайн игра и две „безплатни“ игри на месец, стандартният пакет PlayStation Plus Essentials ще бъде повече от достатъчен и може да бъде закупен или месечно за $9,99, тримесечно за $24,99 или годишно за $59,99. Следващото ниво е PlayStation Plus Extra, което включва всичко по-горе, както и каталог от около 400 игри за PS4 и PS5, които можете да изтеглите на вашата система и да играете, стига да поддържате абонамент. Extra ще ви струва $14,99 на месец, $39,99 на тримесечие и $99,99 за абонамент за една година. Най-високото ниво се нарича PlayStation Plus Premium и не само има 400 игри за изтегляне, но включва и над 300 допълнителни игри от каталозите за PS1, PS2, PS3 и PSP. Трябва да се отбележи, че PS3 игрите могат да се предават поточно към вашата конзола в момента, така че ако нямате интернет връзка, която може да се справи с това (Sony препоръчва поне 5 mbps скорост на изтегляне за поточно предаване на игри), може да не си струва допълнителните пари, ако се надявате да предавате поточно игри. Premium струва $17,99 на месец, $49,99 на тримесечие и $119,99 за година.

Проверете колекцията PlayStation Plus

Ако сте разгледали различните нива на абонамент и сте решили да дадете парите, вие също ще получите достъп до отделна колекция от игри за PS4 като част от вашия суб. Независимо дали ще играете God of War, преди да купите Ragnarök, или ще изберете по-икономичния път да играете The Last of Us: Remastered, вместо да купувате римейка на Part I, PlayStation Plus Collection е приличен, сравнително евтин начин да изпитате някои високи точки в каталога на PS4, вместо да отидете и да ги купите. Докато PlayStation Plus Premium е спорна добавка за някои, но като нов собственик на PS5, той и PlayStation Plus Collection са доста рентабилни начини да изпробвате много игри, ако сте нов собственик на PS5. Така че вижте какво има в каталога и следете какво можете да играете, без да се налага направо да купувате.

Изтеглете някои безплатни игри

Ако сте се абонирали за PlayStation Plus на този етап, вече имате неразумно много игри за игра на вашия PS5, без всъщност да сте купили нищо, но PS5 има и много безплатни игри. Това включва състезателни игри като Fortnite и Overwatch 2, базирани на сюжети сервизни игри като Warframe и дори The Sims 4, която наскоро стана безплатна за игра. Имайте предвид, че в тези игри ще има микротрансакции, но те все още са нещо, което можете да започнете, без да се налага да хвърлите цели $70 за игра веднага след входа.

Върнете старите файлове за запазване

За онези нови собственици на PS5, които някога са били собственици на PS4, има няколко опции за изтегляне на вашите запазени данни от PS4 на вашата нова конзола. Това може да стане, като го мигрирате към външен твърд диск, за да добавите към вашия PS5, или като използвате функцията за естествено прехвърляне на PS5, въпреки че това изисква все още да имате PS4. В системното меню отидете на Системен софтуер, след това Прехвърляне на данни. Уверете се, че и двете системи са включени и свързани към една и съща wifi мрежа. След това следвайте инструкциите на екрана. Ако все още нямате PS4, но имате абонамент за PlayStation Plus, можете да прехвърлите през облачното хранилище на услугата. Ще намерите това в менюто Запазени данни и Настройки на играта/приложението, което има раздели за достъп до запазени данни както за PS5, така и за PS4 игри. Кликнете върху опцията Cloud Storage и изберете за кои игри искате да изтеглите запазените си данни. Докато сте тук, уверете се, че опцията за автоматично качване е включена както за PS4, така и за PS5 запазени данни, тъй като това ще ви предпази от необходимостта ръчно да качвате запазени файлове във вашия PS Plus акаунт.

Играйте Astro’s Playroom

Сега можем да започнем да играем някои игри. Но първо трябва да играете Astro’s Playroom. Той идва предварително инсталиран във всички устройства PS5 и представлява тройна заплаха. Това е възхитителен платформинг, страхотна обиколка с екскурзовод през различните хаптични функции на DualSense и сладка почит към историята на PlayStation. Играта на Astro`s Playroom беше приятно изживяване в началото на PS5. Дори преди да влезете в самата игра, тя разполага с пълноценен демо раздел, където ще ви позволи да изпробвате тези функции сами. Това е добро изживяване за първи път за тези, които искат да знаят какво е да усетят контролера да вибрира контекстуално с игра или да усетят натискане на спусъка, докато стреляте с оръжие. Това е страхотна игра и солиден лакмусов тест за това дали тези впечатляващи функции наистина добавят нещо към вашето игрово изживяване. Така че това е добро място да започнете пътуването си с PS5.

Но какви игри идват след това?

Разбира се, това, което всеки нов собственик на конзола иска да знае, е кои са най-добрите игри в системата? Игри, които трябва да опитате са God of War Ragnarök, Horizon Forbidden West и Elden Ring. Вярно е, че някои от тях са кръстосано поколение с PS4, но те все още са страхотни игри сами по себе си. Все още сме във фаза на преход между поколенията, където истински ексклузивни PS5 са малко и далеч, но 2023 изглежда е годината, в която Sony и други студиа най-накрая се чувстват комфортно да оставят PS4 зад гърба си. Така че е добре, че си тук сега, новодошъл, защото изглежда, че PS5 ще започне да набира скорост тази година.

Не забравяйте да прочетете и останалите 7 неща!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град