Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли защо батерията на смартфона се изтощава по-бързо на студено?

Знаете ли защо батерията на смартфона се изтощава по-бързо на студено?

Аз детето | 2023-02-08

Знаете ли защо батерията на смартфона се изтощава по-бързо на студено?

Не се нуждаете от специална наблюдателност, за да забележите: през лятото можете да ходите дълго време, като държите телефона в ръка и той ще работи безпроблемно през цялото това време. През зимата трябва само да извадите устройството от топъл джоб и зарядът на батерията ще започне да намалява с катастрофална скорост. Понякога дори се случва почти напълно зареден смартфон веднага да издаде звуков сигнал: „0%“. Или просто да се изключи без предупреждение. Защо е така?

Е, строго погледнато, дори учените вдигат рамене и не са сигурни. Journal of the Electrochemical Society съобщава, че точните механизми, които карат литиево-йонните батерии да работят лошо при ниски температури, все още не са добре проучени. Но все пак има добро обяснение.

Токът в съвременните батерии се генерира, когато литиевите йони се движат от единия полюс на батерията (анод) към другия (катод) през твърд или течен електролит. Когато телефонът е напълно зареден, те са в анода, а когато започне да консумира енергия, те отиват в обратната посока. При нулева стойност на батерията всички йони преминават в катода. Понижаването на температурата намалява йонната проводимост и като цяло намалява скоростта на химичните реакции. В резултат на това за литиевите йони става по-трудно да се движат през електролита и токът изчезва. Ако вашият смартфон е „умрял“ на студа, това не означава, че всички частици моментално са скочили на катода или някъде другаде. Просто тяхното движение в електролита се забавя толкова много, че устройството смята батерията за напълно празна. Трябва да затоплите телефона и химическата реакция ще започне и устройството ще се включи отново.

Но в никакъв случай не зареждайте смартфона си на студено – това ще повреди батерията или ще намали живота ѝ. Също така не зареждайте телефона веднага, ако идвате от студа. И не се опитвайте да затоплите директно батерията: ако в кутията се появи конденз, е възможно късо съединение, което ще повреди целия телефон. Изчакайте, докато устройството се затопли до стайна температура от само себе си – тогава можете да го включите или презаредите.

Освен това не дръжте смартфона си на студено излишно дълго време – поставете го във вътрешния си джоб, оставете го да се затопли от вас. Дебел калъф също може да помогне. Между другото, ако носите акумулаторни слушалки, по-добре е да ги смените с кабелни за зимата, за да не излагате миниатюрните им батерии на ненужни температурни промени. Ако все пак ви се налага често да вадите телефона на студено, вземете защитен смартфон с дебел гумиран корпус. Такива устройства се чувстват по-добре при екстремни климатични условия от обикновените.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град