новини детски

Начало | новини детски | „Ние, Разбойникови“ – най-известният финландски роман ще зарадва и българските деца

„Ние, Разбойникови“ – най-известният финландски роман ще зарадва и българските деца

Аз детето | 2022-01-13

„Ние, Разбойникови“ – най-известният финландски роман ще зарадва и българските деца

Взлом в детското въображение прави анархичният роман на Сири Колу (в превод на Росица Цветанова) „Ние, Разбойникови“. „Това беше най-хубавото лято в живота ми. Лятото, в което станах пътна разбойничка“ – това е равносметката на главната героиня. Не изглежда възпитателно, но така е само на пръв поглед. Бунтарска, забавна, приключенска…, книгата приковава вниманието на децата.

Бандитският главатар Свирепия Карло открадва малката Виля импулсивно – когато Разбойникови нападат коли, обикновено те открадват само бонбони и други неща за ядене, барбита и списания. Виля, която е на път към къщата на баба си заедно с родителите и по-голямата си сестра, направо умира от скука. Ненадейно отвлечена, на нея ѝ се налага да прави компания на децата на бандитското семейство – Хилда и Кале. Но съвсем скоро находчивата и умна Виля става една от Разбойникови.

„Ние, Разбойникови“ получава наградата за най-добър детски роман „Финландия Джуниър“ през 2010 г., а три години по-късно книгата печели и най-престижните награди за детска литература в Белгия и Холандия. Следват още две продължения – романи с нови приключения на Виля и Разбойникови. Тази година те също ще излязат в превод на български.

Книгата има голям успех в Европа, особено в Холандия, Франция, Германия и Естония. Тиражите ѝ надхвърлят 25 пъти обичайните тиражи на детски романи. За много читатели Виля е новата Пипи Дългото чорапче. Заснет е филм, реализирани са и театрални постановки по романа. Авторката – Сири Колу (р. 1972) е драматург, режисьор и театрален инструктор, но международната си популярност дължи именно на „Ние, Разбойникови“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град