новини детски

Начало | новини детски | Деца от Ямбол събраха и дариха пари за създаване паметник на Левски в града

Деца от Ямбол събраха и дариха пари за създаване паметник на Левски в града

Аз детето | 2022-01-07

Деца от Ямбол събраха и дариха пари за създаване паметник на Левски в града

Ученици от Началното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Ямбол дариха 1008 лева за изграждането на паметник на Васил Левски в града. Средствата са събрани по време на коледния базар в училището с ръчно изработени от децата сувенири. Преди базара, с индивидуални инициативи на втори и четвърти класове, са събрани и дарени още 265 лева, съобщи за БТА училищният директор Нина Койчева.

По думите ѝ, децата с голямо вълнение и готовност са участвали в кампанията, а сувенирите са изкупени за ден. В училището подготвят втори благотворителен базар със същата кауза, който ще се състои в дните преди 19 февруари, когато се отбелязват 149 години от гибелта на Апостола на свободата. Това е един нагледен урок по родолюбие, извън тези в учебните часове, коментира директорът. Общоградската кампания за паметен знак на Апостола в Ямбол започна активно през миналата година.

Първоначалната идея е от 2014 г., на гражданското сдружение „Левски – Дяконът“, а през 2019-а Общинският съвет одобрява изграждането на паметника. До момента са събрани близо 23 700 лева от граждани, фирми и институции, показва справка с дарителите на интернет страницата на общината. Отделно от тези средства за паметника, общинските съветници се отказаха от свои заплати в общ размер на 30 000 лв., както писа по-рано БТА.

Проведеният от местната управа конкурс за идеен проект определи паметникът да е с обща височина 3,5 метра на двете части – бюст и постамент от метал и камък. Мястото на монумента ще е на централната пешеходна ул. „Георги Раковски“, встрани от сградата на общината, реши в края на миналата година специализирана комисия от архитекти, художници и проектанти.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град