зоокът

Начало | зоокът | Как да се сприятелим с новата си котка?

Как да се сприятелим с новата си котка?

Аз детето | 2016-01-13

Как да се сприятелим с новата си котка?

Повечето хора си вземат нов домашен любимец, защото искат компания. А и е много приятно около теб да има някое забавно животинче. Когато обаче новият ви любимец е котка, хората смятат опитомяването й за много трудно или почти невъзможно. Това е така, защото от стари времена властва мнението, че котките са самотни същества и не се привързват към стопаните си, а към дома, в който живеят. Добрата новина е, че това не е съвсем вярно. Противно на това мнение, котките са социални същества и всичко зависи от това как стопаните на котката се отнасят към нея. Всички, които имат за домашен любимец котка, трябва да запомнят, че котките имат силно развита независимост и самостоятелност и много държат стопаните им да уважават това. Затова дори и котката ви да направи беля, в никакъв случай не я бийте. Единственото, което можете да направите в случая е просто да й кажете „Не прави повече така!“ с леко повишен тон. Има голяма вероятност котката да ви разбере напълно и повече да не прави това, което е направила. Също така запомнете, че за разлика от кучетата, котките не се подчиняват на команди. Разбира се има случай на дресирани котки, но обикновено котките не обичат да се подчиняват.

Ето още няколко прости за спазване неща, които с голяма вероятност ще привържат котката към вас:

Помогнете й да се чувства в безопасност.
Въпреки че може и да изглежда малко нелогично, за всяка котка е много важно да се чувства в безопасност, когато се намира в дома, в който ще живее. Затова отделете едно място от дома, в което котката да е сама и по този начин тя ще се чувства в безопасност. Отделете едно кътче от къщата, в хола или коридора, където да разположите всичко необходимо за вашия любимец: котешка тоалетна, купички с вода и храна, играчки и одеяло или нещо друго, върху което котката да ляга. След това се уверете, че както вие, така и другите домашни любимци от жилището, (ако има такива) няма да влизате в това „котешко“ кътче. Разбира се, ще се налага от време на време да влизате, за да почистите или да смените храната и водата, но нека това става колкото се може по-рядко и колкото се може по-бързо.
Ако току-що сте взели котката, оставете я да прекара първия си ден в това кътче.

Дайте на котката пространство.
Много е важно котката да може да опознае дома, затова поне за известно време не й забранявайте да се разхожда из него и да влиза във всички стаи. Това е един от най-важните процеси по време на опитомяването. След като вече е разгледала своето безопасно кътче, котката трябва да се увери, че може да се чувства също така добре в цялата къща. Затова оставете на новия ви домашен любимец няколко дни да разгледа всичко, преди да започнете да му забранявате да влиза в тази или онази част от къщата.

Играйте си с нея.
След като и този процес е приключил и котката се е уверила, че в тази къща, в която се намира, никой не й желае злото, можете да започнете постепенно да си играете с нея. Всъщност това е един от най-добрите начини, по който котката ще ви хареса, а и в края на краищата това е нещото, което всяка една котка би направила с удоволствие.
Опитайте се да разберете какви играчки харесва новият ви приятел. Купете няколко от магазина или пък сами измислете и ги оставете във „котешкото“ кътче. След това от разстояние наблюдавайте няколко дни с коя играчка най-много се забавлява домашният ви любимец – тази му е любимата. След това я вземете и се опитайте да се забавлявате с него с тази играчка. Добре е това да става веднъж или два пъти на ден. По този начин котката ви ще започне да мисли за вас като за животно, с което ще може да се забавлява и съответно да ви харесва.

Обръщайте внимание на котката – галете я!
След като домашният ви любимец, чрез игрите, започва да свиква с вашето докосване е време за следващата стъпка – отделете време да го галите. Това е едно от най-социализиращите неща, които човекът трябва да направи, за да се сближи със своя нов приятел. Освен това, когато галите котката, за нея това е едно познато усещане или по-точно прилича й на майчините грижи, които тя е усещала, докато е била съвсем малка. Когато галите вашата котка, вие я карате да се чувства комфортно и ясно показвате, че нямате лоши намерения. Не забравяйте докато правите това и да говорите нещо на котката със спокоен и мил глас. Въпреки че не разбира какво й казвате, тя усеща тона на гласа ви и по този начин разбира, че я харесвате.
Това галене разбира се трябва да става единствено ако котката го иска. Има няколко начина да разберете това. Ако докато се опитвате да я погалите вашата котка се отдръпва леко, това означава, че в момента не иска да правите това и е по-добре да престанете. Но ако докато я галите тя започне да мърка, това е изключително радостен знак, това означава, че вече почти напълно котката ви има доверие и не след дълго ще се привърже към вас. Но дори и да не мърка, а просто да стои, не се притеснявайте, някои котки обичат да мъркат повече от други.

Хранене и лакомства.
Последният начин, чрез който можете да създадете връзка с вашия домашен любимец е храненето. За целта изберете точно определено време от деня за хранене и се постарайте да се придържате към него точно всеки ден: котката ви бързо ще запомни този график и не се изненадвайте, ако след време започне да ви подсеща, когато закъснеете.

От време на време давайте на вашата котка и лакомства извън времето за хранене, това много ще й се хареса, но все пак не прекалявайте. :-)

Снимки: freeimages.com



Коментари
1 коментар

Гкз , ,

Публикувано на 10.08.2018

Добре. Аз ще имам коте и ще изпълнявам това

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град