За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | МОН с важна информация за седмокласници и десетокласници

МОН с важна информация за седмокласници и десетокласници

Аз детето | 2023-06-12

МОН с важна информация за седмокласници и десетокласници

Над 117 хиляди седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания по български език и по математика тази седмица, информират от МОН. Учениците полагат изпитите в училищата, в които учат, и се допускат до залите срещу документ за самоличност. Пишат с черен цвят на химикалката.

От 9 часа във вторник е изпитът по български език и литература за 62 877 седмокласници. Те ще са разпределени в 1 700 училища и 5 681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори. Изпитът продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.

От 11 часа започва изпитът по български език и литература за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се проведе в 1023 училища и 4592 зали. Ангажирани са над 9 000 квестори. Изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален етап е тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от 7. и 10. клас. За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути. Резултатът от НВО в 7. клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8. клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7. клас.

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Image by studio4rt on Freepik



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град