За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Как да делим обикновени и десетични дроби – ето няколко лесни начина

Как да делим обикновени и десетични дроби – ето няколко лесни начина

Аз детето | 2023-08-14

Как да делим обикновени и десетични дроби – ето няколко лесни начина

Дробите – доста ни поизмъчиха в училище, докато ги научим. Така че, за да не се мъчите и вие като нас, предлагаме ви няколко лесни трика, които ще ви помогнат при следващото контролно по математика.

Как се делят обикновени дроби

На друга дроб

Разделянето на една дроб на друга означава да я умножите по втората дроб с главата надолу. За разлика от събирането и изваждането, при делението няма значение дали знаменателите на дробите са еднакви или различни. Просто умножете числителя по числителя и знаменателя по знаменателя, и ако получите неправилна дроб, извадете цялата част от нея. Например трябва да разделите 3/5 на 4/9. За да направите това, разменете числителя и знаменателя на втората дроб – тя ще се превърне в 9/4 – и умножете 3/5 по нея.

Ако примерът първоначално съдържа смесени числа, като 1 17/20, първо трябва да ги преобразувате в неправилни дроби (в този случай това ще бъде 27/20) и след това да ги разделите, както е описано по-горе.

На цяло число

За да разделите обикновена дроб на цяло число, трябва да го представите и под формата на обикновена дроб: тя ще бъде в числителя и една в знаменателя. И след това разделете като дроб на дроб. Например:

Можете да действате още по-просто: умножете знаменателя по числото, дадено в примера, и оставете числителя такъв, какъвто е.

А за да разделите цяло число на обикновена дроб, трябва да обърнете тази дроб и да умножите числото по него. Например:

Как да разделим десетични дроби

На друга дроб

Това може да стане по два начина. Първият е да конвертирате десетичните дроби в обикновени. Например 1,2 е същото като 12/10, или 12/10 като неправилна дроб, или 6/5, ако я съкратите. Съответно процесът на разделяне ще изглежда така:

Сега остава да преобразуваме обикновената дроб обратно в десетична. За да направите това, трябва да умножите по такова число, че знаменателят да е кратен на 10: 10, 100, 1000 и т. н. В този случай умножаваме 4/5 по 2. Получаваме 8/10. Добавете към това нашата цяла част – 4 – и получаваме крайния резултат от 4,8.

Вторият начин за разделяне на десетични дроби е първо да ги превърнете в цели числа и след това да поставите запетая в получения резултат. Намерете дробта с най-много десетични знаци. Умножете всички дроби в примера по кратно на 10 със същия брой нули. Например ако имате дроб от 4,25, това ще бъде 100, а ако имате 1,578, това ще бъде 1000. Разделяне на цели числа на колона. Пребройте отляво надясно толкова знака, колкото нули са добавени при умножението, и поставете запетая. Например: 7,44 ÷ 0,4 = (7,44 × 100) ÷ (0,4 × 100) = 744 ÷ 40 = 18,6.

На цяло число

Разделете десетичните дроби на цяло число по същия начин като обикновените числа, в колона. Когато цялата част завършва с делителя (вляво), поставете запетая в частното (вдясно под чертата). Ако делимото не може да бъде разделено без остатък, добавете нули към него, докато получите крайния резултат.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град