За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Изпити и ваканции – кои са важните дати за учениците през 2023 година

Изпити и ваканции – кои са важните дати за учениците през 2023 година

Аз детето | 2023-01-09

Изпити и ваканции – кои са важните дати за учениците през 2023 година

Следващата ваканция на учениците започва на 1-ви февруари. Това напомниха от Министерството на образованието и науката (МОН). От МОН отбелязват още, че за първи път през 2023 година междусрочната ваканция за учениците ще бъде по-дълга. Досега ваканцията е била обичайно един ден. Сега между първия и втория срок ще има пет дни – от 1 до 5 февруари, като три от тях са учебни, а два почивни.

Всички – от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко – от 12 до 17 април (сред тях са и дните, когато празнуваме Великден). Неучебните дни за малките ученици през тази ваканция са четири – от 10 до 13 април, останалите са почивни и празнични. За зрелостниците реалните неучебни дни са 12 и 13 април, а от 14 до 17 април са великденските празници.

Кога започва и свършва вторият срок? Вторият учебен срок започва на 6-ти февруари. Традиционно той завършва по различно време за учениците от различните нива на образователната система. За дванадесетокласниците той ще приключи на 16 май. За най-малките (от I до III клас) учебната година приключва на 31 май. Учениците от IV до VI клас ще учат до 15 юни, а връстниците им в спортните училища – до 30 юни. Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.

Зрелостни изпити и външно оценяване

Важни дати от учебния календар са дните, в които са матурите за зрелостниците и изпитите от националното външно оценяване. Държавният изпит по български език и литература за завършилите дванадесети клас ще бъде на 19 май. На 23 май ще са вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация. Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29 май, а по математика – на 30 май.

На 13 юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19 е измерването на дигиталните компетентности. Дните за матурите 19 и 23 май са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13 и 16 юни. 25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град