За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | След второто класиране: гимназиите записват ученици до 24 юли

След второто класиране: гимназиите записват ученици до 24 юли

Аз детето | 2023-07-21

След второто класиране: гимназиите записват ученици до 24 юли

На 20, 21 и на 24 юли, от 08:00 до 18:00 ч., ученици, класирани на втория етап при приема след седми клас трябва да се запишат с оригиналните документи в съответните училища, в които са приети от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град. Учениците, които не се запишат, не запазват местата си. Тези места ще бъдат обявени като свободни за третия етап на 25 юли.

От РУО в София-град напомнят, че при класиране учениците с равен бал се приемат и ако надхвърлят максималния брой ученици за паралелката. Съгласно член 59 от Наредба 10 от 1 септември 2016 г. на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование обаче, балът се счита за равен, когато са абсолютно равни следните показатели:

  • сборът от резултатите от националното външно оценяване;
  • сборът от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки; средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в седми клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки.

Ако по един от показателите има разлика в дадената паралелка, се класира ученикът с по-високия показател, уточняват от РУО в София-град. Второто класиране за прием след седми клас вече е публикувано и учениците могат да проверят в кои гимназии са приети.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град