За родители

Начало | За родители | Какво да направите, ако не харесвате учителя на детето си

Какво да направите, ако не харесвате учителя на детето си

Аз детето | 2022-11-08

Какво да направите, ако не харесвате учителя на детето си

Ходили ли сте скоро на родителска среща? Там обикновено в продължение на 15 минути родителите седят лице в лице с човека, който отговаря за образованието на детето им. За повечето родители това време е важно. Тогава те научават от хората, които се грижат за децата им през деня важни неща и искат да чуят истината за това какво наистина се случва по време на учебните часове и да работят заедно, за да помогнат на децата да придобият уменията, от които ще се нуждаят, за да бъдат успешни в бъдеще. За други това може да бъде разочароващо преживяване поради много причини.

И така, какво правите, ако не харесвате начина, по който учи детето ви?

Не вярвайте на клюките за „лош“ учител

Всяко училище има един учител, който никой ученик не иска. Ужасните истории се предават от клас на клас за това колко злобни, строги или несправедливи са те. Това води до завладяващ разговор по време на почивка или около кухненската маса, но не трябва да позволявате на тези измислици да замъглят преценката ви. В повечето случаи се оказва, че много от учениците често украсяват историите, за да са по-интересни пред другите или за да намерят извинение за собственото си нежелание да учат по даден предмет. Или просто не обичат строгите учители! Също така може да бъде трудно за родителите да чуят от учителя на детето си колко различно може да се държат децата им в училище, в сравнение с поведението им у дома. Но имайте предвид, че никоя страна на историята не е абсолютната истина, а просто различна гледна точка. Учителят е експерт по това как детето ви се държи, когато не сте наоколо, така че вземете това на сериозно.

Покажете съпричастност към учителя на детето си

Ако не сте съгласни с учителя, изкушаващо е да го омаловажите пред детето си. Докато изпускането на пара може да ви накара да се почувствате по-добре в краткосрочен план, всъщност може да влошите нещата. Ако кажете нещо критично към учителя, вие създавате проблем, защото децата веднага ще решат, че не е нужно да слушат човек, когото вие не харесвате. Това няма да се отрази добре на вашето дете от гледна точка на това как реагира учителят му, как реагират другите деца и как се научават да се справят със света. Ако детето ви се оплаква от учителя си, помогнете му да съчувства на учителя и да помисли защо неговият учител може да прави нещата по начина, по който ги прави. Обикновено винаги има обяснение и причина.

Научете какво поведение не харесва учителят

Да се разбираме с хората е основно умение, върху което работим през целия си живот, така че е добре нашите деца да се научат как да взаимодействат успешно с другите, включително с учителя си. Те ще трябва да коригират поведението си, за да направят това.

Бъдете отворени към това, което казва учителят на вашето дете

Може да бъде разтърсващо да чуете учител да говори за поведение, което изглежда нетипично за вашето дете. Опитайте се да бъдете отворени към това, което учителят наблюдава. Не го възприемайте като окончателна присъда за вашето дете и вашето родителство. Учителят е експерт по образованието и децата като цяло. Всяка година те виждат 20 или повече деца на тази възраст, така че наистина познават детското развитие по-добре от всеки друг. Но вие сте експертът за вашето дете и семейство. Само вие сте виждали детето ви да се развива през годините и в различни контексти. Ако можете да говорите за това, което е проработило у дома, това може да е полезно. Гледайте на учителя на детето си като на ресурс и споделете какво наблюдавате в поведението му у дома. Учителят ще знае дали това отразява това, което вижда, и може да направи съответните корекции в класа. Например, ако домашното е кошмар, те биха могли да променят очакванията си или да намерят начини да го направят по-интересно.

Кога трябва да говорите с директора?

Всички сме се сблъсквали с този момент, когато някой свободно предлага непоискани съвети как трябва да възпитавате детето си. Въпреки че имаме представа как искаме учителите на нашите деца да си вършат работата, те са тези, които са в „окопите“ със знанията и опита как да образоват децата. Ако има проблем, уважавайте процеса на учителя на детето си и направете всичко възможно да не прекалявате с него. Първо опитайте да говорите с преподавателя. Изпратете имейл или се обадете. Освен ако няма постоянен проблем или нещо скандално, което се случва в класната стая, което не се случва много често, помислете два пъти, преди да прибегнете до административна помощ.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град