За родители

Начало | За родители | Да готвим заедно: Кухненски умения, на които да научите децата си

Да готвим заедно: Кухненски умения, на които да научите децата си

Аз детето | 2022-11-22

Да готвим заедно: Кухненски умения, на които да научите децата си

Готвенето е толкова важно житейско умение за всеки човек и въпреки това често се изненадваме от това колко хора казват, че „не могат да готвят!“ Истината обаче е, че „Всеки може да готви!“ (благодарим ти, Реми, от Рататуй на Pixar за тези съвети!). Вярно е! Всеки МОЖЕ да готви, а децата могат да се научат да правят толкова много в кухнята. Стига родителите да отделят малко време да им обяснят основите. А след това децата като нищо могат да ги изненадат с някои от нашите рецепти. Звучи супер, нали? Но първо ето на какво трябва да ги научите, за да се справят и да няма инциденти в кухнята!

Децата естествено не поддържат нещата чисти и подредени! Безопасността в кухнята, независимо дали имате работа с остри предмети или трохи хляб, трябва да бъде изрично преподавана. Ние правим толкова много неща в кухнята естествено, без да мислим, защото имаме дългогодишен опит. Лесно е да се предположи, че децата ще знаят, че не трябва да правят нещо, но не е така! Малка инструкция ще помогне нещата да вървят много по-добре. Ето на какво можете да ги научите: В кухните има горещи неща, остри неща и съставки, които потенциално могат да разболеят вас или вашето семейство.

Горещите неща

Попитайте децата си: „Кои са местата в тази кухня, където можем да се нараним/изгорим?“ Вижте за колко могат да се сетят, преди да ги разведете през всички зони. Тези места включват котлона, фурната, микровълновата печка и крана за вода (в зависимост от това колко гореща може да стане водата ви). Покажете им как да поставят и изваждат нещата във и от фурната с помощта на кухненски ръкавици. Оставете ги да тренират в студена фурна. След това ги оставете да се упражняват с вас, насочвайки ръцете им или внимателно наблюдавайки, след като фурната се загрее. Посочете местата, на които могат да докоснат и изгорят кожата си, ако не са внимателни (страни на фурната, врата и решетки на фурната). Поставете празна тенджера върху хладен котлон. Завъртете дръжката навън и покажете какво ще се случи ако я „закачите“. Говорете с децата си за обръщането на дръжките навътре и защо го правим. Загрейте тиган на котлона с малко количество вода на слаб огън. Застанете до тях, помогнете им да държат ръката си достатъчно близо, за да усетят топлината и да разберат, че не трябва да докосват тигана или това, което е в тигана.

Някои деца са смели и се нуждаят от помощ, за да бъдат предпазливи; някои деца ще бъдат нервни и ще се нуждаят от насърчение как да боравят безопасно с готвената храна. Обяснете на децата си, че микровълновите фурни нагряват нещата „на вълни“. Обяснете, че съдът, чинията или чашата в микровълновата фурна могат да станат много горещи на допир и как да го проверите и да ги извадите с държачи за тенджери, ако е необходимо. Оставете ги да тренират внимателно с горещ съд, като приближават ръката си, за да усетят топлината, без всъщност да я докосват. Оставете ги да се упражняват да движат топла купа с поставки на плота, за да могат да я усетят. Ако имате газов котлон, ще искате да обсъдите и съображенията за безопасност, свързани с готвенето с газ. Обяснете им, че винаги трябва да спират газа, преди да свалят тиган от котлона!

Лесни храни за готвене от деца. Ето някои страхотни ястия за „начинаещи“, които са идеални за деца, които току-що се учат да готвят:

  • Бъркани яйца
  • Паста (ако могат да се справят с отцеждането)
  • Палачинки
  • Препечени сандвичи
  • Юфка

Острите неща

Ножовете са важни инструменти, така че се научете да ги използвате и споделяйте пространство с тях умно. Когато ножът не е в ръката ви, отдалечете го от ръба и от мястото, където ръката ви може случайно да се удари в него. Не поставяйте нож навсякъде, където няма да го видите и където може да се порежете случайно (в мивка със сапунена вода, под кърпа за съдове на плота и т. н.).

За да се научат да режат с нож, за по-малките деца нека започнат с пластилин за игра и нож за масло. Практикувайте да нарязвате руло на равни парчета. За малко по-големи деца, започнете с нож и ги оставете да нарежат плодове или друга мека храна. Меки храни, които трябва да се режат с къдраво ножче: ягоди, много зрели (или консервирани) праскови и круши, варени моркови, банани. След това преминете към малко по-твърди неща: пръчица сирене, краставица. Когато са готови за по-твърди неща, трябва да използват по-голям нож и винаги, винаги, първо да разрежат хранителния продукт наполовина и да поставят срязаната страна надолу. Това прави храната по-стабилна, по-малко вероятно е да се изплъзне, докато е под натиска на рязане.

Нещата, които могат да ви разболеят

Някои храни имат потенциал да ви разболеят, ако не са измити и/или не са сготвени. Измийте плодовете и зеленчуците, преди да ги ядете или да готвите с тях! Всяка повърхност, която влиза в контакт със сурово месо или яйца, не трябва да докосва нищо друго! Много готвачи обичат да използват цветно кодирани дъски за рязане, така че повърхностите, които докосват суровото месо, се запазват само за тази цел. Също така дръжте различните видове сурово месо далеч едно от друго!

Време е за практика!

Играйте игра на „Кухненски полицай“! Дайте значки на децата си и ги накарайте да наблюдават, докато симулирате някои кухненски „престъпления“ (като например да оставите дръжката на тенджерата да стърчи в зоната на преминаване и почти да съборите тенджерата или да кашляте в ръката си и да докосвате храната). Вижте колко неща децата могат да разберат, а тези, които не са забелязали им обяснете вие.

Мерене на продуктите

Покажете на децата си разликата между течни и сухи мерителни чаши. Научете ги на разликата между супена лъжица и чаена лъжичка (обяснете например, че г-н Супена лъжица е по-голям от г-жа Чаена лъжичка). По-малките деца могат да практикуват измерване със сух боб, ориз или брашно и да измерват водата в мивката за игра. Дайте им нещо и вижте дали могат да го измерят. Научете ги да изравняват брашното с плоската страна на ножа надолу, така че да получат точна мярка. Да позволите на децата да практикуват измерване, когато сте спокойни и имате достатъчно време, е много по-малко разочароващо, отколкото да се опитвате да ги научите на това, когато бързате да сложите вечерята на масата! Плюс това, когато децата са уверени, че могат да измерват съставките правилно, те ще се наслаждават много повече от готвенето! По-големите деца могат да направят цялото измерване вместо вас за конкретно готвене. Просто очаквайте, че те ще бъдат бавни в това във фазата на обучение.

Рецепти

Много деца започват да се интересуват повече от ядене или дори от готвене на храната, когато имат думата в това, което се сервира. Оставете ги да изберат рецепта, с която искат да помогнат, или да готвят сами, ако са достатъчно големи. Тъй като много от нас не излизат да пазаруват съставки много често, може да искате да изберете 3 или 4 рецепти, за които имате съставките, и да ги оставите да изберат от тези опции. Насърчете ги да прочетат рецептата докрай, преди да започнат, и я обсъдете с тях, за да сте сигурни, че разбират какво ще трябва да направят.

Преди всичко бъдете позитивни!

Най-важното е да се забавлявате и да бъдете насърчителни! Някои деца ще бъдат нетърпеливи да учат, а други ще бъдат по-неохотни. Опитайте се да използвате силните страни на детето си като входна точка за прекрасния свят на готвенето. Харесват ли математиката? Измерването и управлението на времето може да са подходяща стъпка да започнете с тях. Дали са силно креативен тип? Опитайте да сготвите нещо, което дава известна свобода за индивидуалност и експериментиране! Прецизни ли са? Печенето може наистина да е хит с тях! Отделете им малко качествено време в кухнята и може просто да имате готвач!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град