За родители

Начало | За родители | Ако детето се изгуби – кои са първите и основни действия, които да предприемем

Ако детето се изгуби – кои са първите и основни действия, които да предприемем

Аз детето | 2022-11-14

Ако детето се изгуби – кои са първите и основни действия, които да предприемем

Много е трудно да се опише какво изпитва всеки един родител или пък баба, дядо, леля, по-голяма сестра или брат, когато установи, че повереният му мъник не е с него и няма представа къде е. Паника, усещане за безпомощност, огромна тревога и страх какво може да се е случило с детето – просто имаш чувството, че ще припаднеш. И колкото повече се тревожиш, толкова по-лоши мисли ти идват и просто не знаеш какво да направиш. Всяка изминала секунда ти се струва като цяла вечност и имаш чувството, че никога повече няма да видиш детето си. За щастие много често подобни чувства не се сбъдват и след няколко минути на трескаво търсене – намираш хлапето или пък то те намира. И все пак всеки възрастен трябва да знае какво е хубаво да направи в такава ситуация. Ето и няколко от основните неща!

1. Не изпадайте в паника и се опитайте да се успокоите. Знаем, че в такъв момент това изглежда почти невъзможно, но е наложително, защото паниката никога не е добър съветник. Точно обратното – каквото и да си знаел, че можеш да правиш, веднага го забравяш. Затова отделете няколко секунди, вдишвайте и издишвайте, кажете си, че всичко ще бъде наред и продължете с останалите действия.

2. Ако детето ви има телефон веднага му звъннете – много вероятно е то да е също толкова паникьосано колкото вас и да вдигне веднага. Тогава просто го попитайте къде е. Ако не е наясно му кажете да ви опише някакъв ориентир – близка сграда или пък дори табела. Дори и да не може да чете, нека просто опише как изглежда и му кажете да стои там. Ако е прекалено далече и знаете, че няма как да се телепортирате там, колкото и да ви се иска – кажете на детето да помоли възрастен, най-добре също с дете да остане с него за малко или пък да даде телефона самите вие да говорите с него. Ако пък наблизо види полицай – още по-добре. Нека отиде при него!

3. Ако пък хлапето ви няма телефон или не го вдига – отново се опитайте да не изпадате в паника. Огледайте се на всички страни и го извикайте по име – вероятността да не се отдалечило много и да ви чуе е голяма.

4. Ако се намирате в магазин, мол или друго закрито място – намерете охрана или друго длъжностно лице и помолете за помощ. Те имат достъп до високоговорители по които да повикат детето, камери и много други. Така всичко също може да приключи бързо.

5. Задължително потърсете хлапето на местата, на които може то да се е заплеснало – магазин за играчки, детски книги, сладкарница или щанд със сладкиши или нещо друго, което знаете, че харесва.

6. Ако пък се намирате на открито и наблизо има детска площадка – вероятността хлапето да е там е много голяма.

7. Ако детето ви се прибира само от училище или вече излиза навън само, но не можете да го откриете и не се е прибрало по обичайното време – първо потърсете съученици, приятели – по всяка вероятност са отишли някъде да се забавляват и не са усетили кога е минало времето.

8. Много важно е да знаете, че ако не намерите хлапето през първите 3 часа от изчезването му е задължително да потърсите помощ на телефон 112. На вашия сигнал е задължително да се реагира веднага, особено след като специалистите твърдят, че при случаи на изчезнали деца първото денонощие е най-важно.

Тук можете да намерите и малко полезна информация, която да знаят самите деца!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град