За родители

Начало | За родители | 5 начина да отделим детето от вредното влияние на екрана

5 начина да отделим детето от вредното влияние на екрана

Аз детето | 2022-11-18

 5  начина да отделим детето  от вредното влияние на екрана

Технологиите са част от нашето съвремие. Те променят нашия живот, улесняват ни, на практика съществуването ни е немислимо без тяхната употреба. Но както при много други неща, наред с ползите, съществуват и рискове. Затова, както за родителите, така и за цялото общество, въпросът за ефективното използване на технологиите при децата е особено важен.

Доста често, за съжаление, в желанието си да намерят миг спокойствие, се случва родителите да дадат телефон или таблет на детето или да го сложат пред телевизора още от най-ранна възраст. Това винаги дава резултат, докато в един момент те установяват колко е вредно влиянието на екрана и че загубват контрол. Децата започват с течение на времето да прекаляват, да стоят с часове пред екрана, да отказват да се разделят с любимите устройства.

И тук възникват проблеми, тъй като те изгубват желание за учене, за общуване с приятели и за спортни дейности. Несъмнено, на децата трябва да се дава свобода на действията. Това обаче в никакъв случай не изключва налагането на контрол и правила. От най-ранна възраст децата трябва да знаят кое е забранено и да не прекрачват определени граници.

Децата са много изобретателни и когато родителите се опитат да налагат ограничения, те успяват да намерят всякакви начини да се скрият и да продължат заниманията си. Затова най-важната задача е да се намери балансиран начин на употребата на технологиите, особено при малките деца. Веднъж създадени тези навици, в по-късна възраст ще Ви бъде по-лесно да разрешавате проблемите.

Как да отделим детето от вредното влияние на екрана?

1. Създайте точни правила за употребата на видеоигрите, като направите график и редовно следите за спазването му. Развлеченията са и един чудесен стимул и трябва да бъдат допускани, само когато детето си е написало всички домашни и е изпълнило поставените му домакински задачи. Предупредете детето, че му давате още определено време, за да приключи. Ако и след тези определени минути няма резултат, изключете устройството без повече обяснения. Твърде е вероятно да възникне буря от негодувание, но трябва да покажете, че границата е прекрачена.

2. Поощрявайте детето. Родителите обикновено порицават децата си, когато са сгрешили, но невинаги ги хвалят, когато постъпват добре. А не бива да бъде подценявана силата на поощренията, чийто ефект понякога е по-голям от този на порицанието. Не пестете похвалите и поощрявайте детето си всеки път, когато уважи Вашето мнение, дори то да не съвпада с неговото.

3. Включете в графика и други занимания, ако детето прекарва твърде много време пред компютъра. Те ще го откъснат от вредното влияние на екрана. Можете да го запишете на някакъв курс, в който преподават как се създават тези толкова интересни компютърни игри.

4. Помогнете му да си създаде хоби, което да ангажира вниманието му. Добре е подрастващите да практикуват някакъв спорт, да четат книги, да играят навън с други деца, или да се занимават с някакъв вид изкуство – рисуване, танци, свирене на инструмент. Напоследък много се практикува колоезденето. Хубаво е през лятото детето да прекарва навън колкото се може по-дълго. Карането на колело е добра възможност за това.

5. Награда и наказание. Накарайте видеоигрите да работят във Ваша полза. Използвайте ги като награда за висок успех, добре изпълнена задача или примерно поведение. Но също така можете и да наложите наказание, ако правилата са нарушени. В този случай можете да забраните използването на компютъра за определен период.

Не се отказвайте, придържайте се към плана си на действие. Прогресът във възпитанието не е никак бърз и изисква изключително търпение. Но какво по-хубаво от това един родител да види, че детето навън расте необременено от вредното влияние на екрана и е щастливо от това, което прави.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град