зоокът

Начало | зоокът | Чували ли сте за ягодов леопард – най-редкия известен хищник в света?

Чували ли сте за ягодов леопард – най-редкия известен хищник в света?

Аз детето | 2021-11-15

Чували ли сте за ягодов леопард – най-редкия известен хищник в света?

Леопардите са едни от най-опасните и бързи хищници на планетата, но са и най-красивите, не мислите ли? Със своята кафява козина с черни петна не могат да бъдат сбъркани с нито едно друго животно. Ако ги гледаш отдалече или най-добре през екран разстояние са истинска наслада за окото. Но какво ще си помислите, ако сега ви кажем, че съществува и друг вид цвят леопард. Нарича се „ягодов“. Не е червен като истинска ягода, но определено е доста по-уникален от останалите си събратя и много рядък.

И все пак мъжки леопард с козина с цвят на ягода е забелязан в южноафриканския резерват Мадикве, съобщиха природозащитниците тази седмица. Животното е смятано за най-редкия известен хищник в света. Туристите в резервата от време на време са виждали необичайното животно. Но едва наскоро фотографът и водач на сафари Деон Де Вилиерс изпрати снимка на експерти от Panthera, базирана в САЩ група за опазване на диви котки, за да ги попита за странното оцветяване на леопарда.

Президентът на Panthera Люк Хънтър подозира, че бледият леопард има еритризъм, малко изучено генетично състояние, за което се смята, че причинява или свръхпроизводство на червени пигменти, или недостатъчно производство на тъмни пигменти. Еритризмът е много необичаен при месоядните и състоянието се появява най-често при миещи мечки, евразийски язовци и койоти, отбеляза Хънтър.

Ягодовият леопард изглежда здрав и вероятно няма лоши последици от розовия си оттенък, каза Хънтър: „Той очевидно е здраво животно.“ Единствения му проблем ще е с камуфлажа, но има късмет, че е роден и живее в резерват, казват още експертите. Това е така, защото леопардите разчитат на цвета и петната на козината си, за да се промъкнат до плячка и да я нападат от засада от 4 метра.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град