Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Disney представя постелката HoloTile за реално ходене във виртуална реалност

Disney представя постелката HoloTile за реално ходене във виртуална реалност

Аз детето | 2024-01-24

Disney представя постелката HoloTile за реално ходене във виртуална реалност

Развитието на технологиите за виртуална реалност вдъхновява изследователите да измислят много креативни решения на различни проблеми. Един от основните проблеми е движението. Пълното потапяне е трудно, ако потребителят седи на дивана, докато аватарът му се движи наоколо. Много от нас са изпитали радостта, която носи едно VR изживяване, но винаги има определени ограничения. Въпреки че е страхотно да можете да посетите The Black Spire Outpost на планетата Batuu в „Star Wars: Tales from the Galaxy`s Edge“ във VR, също рискувате да бъдете изтеглени обратно на Земята, когато се блъснете в стената и можете само да се движите няколко сантиметра натам-насам.

Затова наскоро представената система HoloTile предлага елегантно решение. Състои се от стотици малки кръгли „плочки“, всяка от които служи като вид миниатюрна всепосочна бягаща пътека. Автор на това и много други решения е легендарният инженер и учен от „Дисни“ – Лани Смут. Наскоро в YouTube беше пуснат видеоклип, посветен на постиженията на този необикновен човек. Отделен епизод от него е посветен на новата разработка на Смут.

Що се отнася до самия под HoloTile, той се описва от Disney като „първият в света многопосочен, модулен, разширяем под за бягаща пътека.“ Трябва да мислите за това като за под, направен от много плочки, които правят всичко възможно, за да задържат хора или предмети в центъра си. Това може да позволи на хората да „имат споделено преживяване във виртуална реалност (VR), да извървят неограничено разстояние във всяка посока и никога да не се сблъскват или да излизат от повърхността му“.

Тази възможност е може би най-впечатляващата част от това устройство. Разбира се, в този момент възникват много въпроси, като например каква максимална скорост и тегло може да издържи HoloTile. Във видеото ясно се вижда, че Смут се движи бавно. В момента HoloTile е изследователски проект, но вече може да се каже, че подобна система в сегашната си форма би била непосилно скъпа за домашна употреба. Най-вероятно комерсиалната версия на HoloTile първо ще види бял свят като част от виртуалната реалност в Дисниленд. Системата може да бъде търсена и в студия, занимаващи се с цифровизация на движение, като например от създателите на играта Just Dance.

Но никога не се знае... Технологиите се развиват бързо и стават достъпни за обикновените хора също така бързо...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град