География

Начало | География | Планините се образуват в продължение на милиони години

Планините се образуват в продължение на милиони години

Аз детето | 2021-04-05

Планините се образуват в продължение на милиони години

Независимо дали живеете в София и всеки ден, когато погледнете през прозореца виждате Витоша или пък сте някъде около Родопите или Стара планина, сами знаете, че планините като тези правят света ни по-красив и интересен. Те ни предлагат забавни разходки през лятото и невероятни спускания с шейни, ски и сноуборд през зимата. Те предлагат дом и убежище на интересни птици и други животни, а в миналото, по време на война, хората често също са намирали безопасност и убежище точно в планините. Още по-назад във времето пък те изглеждали на хората толкова високи и величествени, че се смятали за превъплъщение или дом на самите богове. Толкова величествени и невероятни са всички планини по света.

Благодарение на модерната наука ние обаче знаем, че там няма богове, а нещо още по-величествено – планините са направени от самата природа. Благодарение на съвременната геология, ние вече знаем истината за това как се образуват планините и тя е доста по-интересна от теорията за боговете. Казано по най-краткия начин, всяка една планина се образува в резултат на тектонични сили или вулканизъм, или ерозия. И това не са някакви магии или нещо, което пада от небето и стоварва една планина отгоре. Това са земни сили, които действат спокойно в продължение на милиони години, за да издигнат този невероятен паметник на природната сила.

Много планини са се образували в резултат на движението на тектоничните плочи на планетата Земя, които докато са се движили, често са се удряли една в друга. Дълбоко под земната кора има няколко такива тектонични плочи, на които се крепи така да се каже горният свят и които се движат, дори и все още, макар и не с такава скорост, както някога. Литосферните плочи, както още се наричат, носещи океани и континенти, се движат постоянно, блъскат се като гигантски детски колички и понякога възникват челни сблъсъци. Именно тогава се зараждат големите планински вериги. Когато една океанска плоча се подпъхва под континентална, тя се разтопява, защото е изтикана надолу към горещите земни недра и част от материята ѝ образува поредица от вулкани на повърхността. По същото време минаващата отгоре континентална плоча се нагъва по линията на сблъсъка и образува планини. Когато две континентални плочи се срещнат в челен сблъсък, огромна част от земната кора се изтласква нагоре. И ето ти планина!

Например, литосферните (тектонични) плочи, които се намират под Индия и Азия, са се сблъскали силно една с друга преди повече от 25 милиона години. Така днес на това място се намират Хималаите, включително връх Еверест! Има обаче и друг начин: така например планините могат да се формират и заради вулканична дейност под повърхността на Земята. Понякога някоя разтопена от лава скала, наречена магма, също бива избутвана от различни сили към повърхността. Там тя се охлажда и става на твърд камък, така става с огромно количество от тази магма, която накрая става толкова много, натрупана една върху друга и ето ти планина. Третият начин, по който може да се образува планина е ерозията. Платата и високите равнини често са подложени на ерозия от страна на минаващите през тях реки, в резултат на което се оголват скали и се образуват нови планини.

Не се подвеждайте от представата, че планините са стабилни и много стари в геоложко отношение. Те непрекъснато се появяват и изчезват, гордо издигайки се, ако се имат предвид милионите години, разбира се. Най-високите планини са най-млади. Еверест започва да се образува едва преди 15 милиона години. Интересното е, че планините не са просто някакви грамади. Малко хора се замислят за това, но те всъщност са важен фактор в поддържането на равновесието в редица системи на планетата. Например те играят роля в равномерното разпределение на температурата. Температурната разлика между екватора и полюсите е близо 100 градуса. Ако нямаше планини, които да регулират и балансират тази огромна разлика, щяха да се образуват буреносни ветрове със скорост от 1000 км/ч., които да пометат всичко пред себе си. Добре, че планините се явяват естествена пречка, която възпрепятства образуването на такива мощни въздушни потоци.

Снимки: pixabay.comКоментари
1 коментар

Никола Касабов, 12 го г.,

Публикувано на 01.06.2021

Това, което прочетох беше много хубаво.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град