новини детски

Начало | новини детски | Екопаркът във Варна отваря врати за посетители на 3 март, ще празнува и Тодоровден

Екопаркът във Варна отваря врати за посетители на 3 март, ще празнува и Тодоровден

Аз детето | 2023-03-01

Екопаркът във Варна отваря врати за посетители на 3 март, ще празнува и Тодоровден

Университетска ботаническа градина „Екопарк Варна“ отваря врати за посетители навръх националния празник на Република България – 3 март. След кратко затваряне през зимните месеци Екопарк Варна открива сезон 2023 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм.

Екопарк Варна продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма. Тази година празникът се организира съвместно с Община Варна, дирекция „Спорт“. За любителите на конния спорт от 10:00 до 11:00 часа на 4 март, конна база „Виница“ е подготвила прескачане на препятствия. Официалното откриване на празника ще започне в 11:30 часа в Екопарка. Следвайки народните традиции, ще бъде отбелязан Тодоровден с конкурс за най-красив конски впряг и традиционната кушия.

Подготвени са кътове за хранене на открито, томбола с награди и още много изненади. За доброто настроение в празничната програма ще се включи фолклорен ансамбъл „Варна“. За да се насладим на красотата и благородството на конете, жокеи от спортните клубове по конна езда конна база „Виница“ ще представят вълнуваща демонстрация по прескачане на препятствия от 14:00 часа.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттам идва и другото му наименование – Конски Великден. Екопарк Варна се намира в к. к. „Св. св. Константин и Елена“. Вход откъм спирка „Ботаническа градина“ на главния път за к. к. „Златни Пясъци“.

Работното време на парка за месец март ще бъде от сряда до неделя от 8:30 до 17:30 ч.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град