География

Начало | География | Знаете ли кои са Седемте чудеса на античния свят?

Знаете ли кои са Седемте чудеса на античния свят?

Аз детето | 2018-02-05

Знаете ли кои са Седемте чудеса на античния свят?

Внимание, имаме към вас един наистина важен въпрос! Представете си, че ей сега на вратата ви позвънят група извънземни и ви кажат, че вие сте най-умният човек на планетата Земя и затова са дошли именно при вас с една важна задача. Представете си, че поискат да им покажете най-великите творения на човечеството. Какво ще направите? Забравете за това, че може да се уплашите, да ги снимате или пък да искате да извикате някоя тайна организация, която да ги изследва. Вие задължително трябва да им покажете, че хората умеят да създават интересни и невероятни неща! Тогава дали бихте ги завели до някой висок небостъргач? Или пък ще им покажете някоя интересна и известна забележителност като Айфеловата кула или пък кулата в Пиза?

Несъмнено можете да им покажете много неща направени в близкото минало или съвсем наскоро, които биха впечатлили всеки. Но какво ще кажете за нещо по-старо? Знаете ли, че и древните хора са направили изключителни неща, с които можем да се гордеем. Седем от тези впечатляващи постижения днес наричаме Седемте чудеса на античния свят! Знаете ли кои са те?

Най-известното от тези древни чудеса, което все още съществува са така наречените Велики пирамиди, намиращи се в Гиза в Египет. Те са построени някъде между 2700 и 2500 година преди Христа без помощта на машини и инструменти, с каквито разполагаме сега. Това в действителност си е доста впечатляващо, защото тези пирамиди са огромни и дори все още съществуват множество теории за това как точно са били построени. Още интересни факти за Великите пирамиди можете да прочетете тук, а сега продължаваме, защото ни остават още цели шест чудеса!

Висящите градини на Семирамида са едно от тези чудеса. Предполага се, че са били построени около 600 година преди Христа близо до река Ефрат в сегашен Ирак. Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, цар Навуходоносор ги построява, за да не тъгува по дома си и неговата съпруга – персийската принцеса Амитис, която е родом от планините. Висящите градини представлявали пирамида, състояща се от четири етажа – платформи върху колони с височина 50 лакътя (27,75 м). Долният етаж имал формата на неправилен четириъгълник със страни 42 и 34 м. За да не се просмуква вода надолу, повърхността на всяка платформа отначало покривали с един слой тръстика, след това – два реда гледжосани тухли, които са слепвани с асфалт. Върху тях била насипана плодородна земя, където били засадени семена от различни треви, цветя, храсти, дървета. Височината на етажите давала достатъчно светлина за растенията. „Висящи“ са наречени умишлено неправилно. Увивните растения покривали стените на постройките и всички дървета, треви и храсти сякаш висели. Така всяка тераса представлявала самостоятелна градина, оттук идва и популярното наименование „висящи градини“.

Чували ли сте някога за статуята на Зевс в Олимпия? Тя също е част от тези седем чудеса. През 5 в. пр. н. е. гражданите на Олимпия решили да построят храм на Зевс. Той бил 64 метра на дължина и 28 на ширина. Височината на вътрешното помещение била 20 метра. Статуята на Зевс, създадена около 435 г. пр. н. е., била поставена в дъното на храма. Според историческите извори е била висока около 12 метра и създавала впечатлението, че ако Зевс стане, ще разруши тавана. Била изработена от дърво, което било покрито с нежнорозова слонова кост, а дрехите на Зевс били от златни листове. В дясната си ръка държал златна статуя висока около 5 метра на богинята на победата Нике, а в лявата си – скиптър. Статуята на Зевс Олимпийски е единственото от седемте чудеса на света, което е било на европейска земя.

Храмът на Артемида в Ефес също е в тази чудна класация. Това всъщност представлявало група от храмове и олтари, които били построени, унищожени и възстановени многократно и се намирали на западното крайбрежие на сегашната Турция. Тези мраморни храмове са украсени от някои от най-добрите художници от древния свят. Последният храм е разрушен около 262 г., а археолозите са открили останки от някои от колоните на храма през 60-те години на 20 век.

Мавзолеят в Халикарнас е огромна гробница на цар Мавзол, издигната от съпругата му Артемизия. Думата „мавзолей“ произлиза от името на цар Мавзол и днес се използва като определение за голяма гробница, до която живите имат достъп. Построен е през 353 г. пр. н. е. Мавзолеят е едно от старите седем чудеса на света. Представлява солиден храм, заобиколен от 36 колони в йонийски стил. Халикарнас се е намирал на територията на днешен Бодрум, (Турция). Мавзолеят е бил висок 45 метра (135 стъпки). Бил е богато украсен с релефи и скулптури, дело на четирима прочути гръцки майстори – Скопас, Леохар, Тимотей и Бриаксис. В Британския музей са изложени много фрагменти, като за две от статуите се предполага, че са на Мавзол и Артемизия.

Родоският колос е бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос, издигната в пристанището на град Родос, на остров Родос в Егейско море. Издигала се е на височина от около 34 метра и е била една от най-високите статуи в древността. Дванадесет години се труди над статуята Харес, за да създаде почти 36-метров бронзов гигант. Когато приключил, пред очите на родосци се издигнал висок и строен юноша – бог с лъчист венец на главата. Той стоял на мраморен постамент, леко наклонен назад и напрегнато гледал надолу. Статуята се издигала директно на входа в пристанището и била видима от близките острови. В основата си била направена от глина, върху метално скеле, а отгоре била покрита с бронзови листове. За изготвянето на грандиозния монумент са били нужни 500 таланта бронз и 300 таланта желязо (равни съответно на 13 и 8 тона). Родоският колос породил и своеобразна мода на гигантските статуи и на Родос през 2-ри век пр. н. е. имало вече около 100 колосални скулптури.

Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен е около 280 г. пр. Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Фарът е представлявал кула с височина около 120 – 140 м и за времето си е бил една от най-високите конструкции, създадени от човека. Архитект на фара е Сострат Книдски. Изграждането му е отнело 5 години. Бил е построен от бял мрамор. От името на остров Фарос в латинския език, а оттам и в повечето европейски езици идва думата фар.

Ако трябваше да назовеш едно модерно от Седемте чудеса на света, какви примери за човешко изкуство и архитектура ще избереш? Сподели с нас в коментарите!



Коментари
1 коментар

юлияна , ,

Публикувано на 24.02.2018

браво, но можели интересни факти за Ал. фар

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град